El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va garantir que el Govern seguirà fent "acció exterior" i que Raül Romeva seguirà sent conseller. Així va reaccionar al Parlament en resposta a C's i al PPC després que el Tribunal Constitucional admetés a tràmit el recurs del govern espanyol i hagi suspès el departament d'Afers Exteriors.

Puigdemont va insistir que l'acció exterior és una competència estatutària que té la Generalitat, "clarament reconeguda" per la sentència del TC sobre l'Estatut. "No hi renunciarem de cap manera", va avisar.

El President va citar el jugador del Barça Gerard Piqué i va donar les gràcies irònicament a l'alt tribunal: "gràcies, Tribunal Constitucional, amb tu va començar tot". "No tingui cap dubte que aquest govern continuarà fent acció exterior i que el conseller Romeva continuarà sent conseller". Aquesta va ser la resposta de Puigdemont quan el president del grup parlamentari del PPC, Xavier Garcia Albiol, li va preguntar si pensa acatar la decisió del TC d'admetre a tràmit el recurs del govern espanyol contra la Conselleria d'Afers Exteriors i, per tant, la seva suspensió. Albiol va recriminar a Puigdemont que pretengui adaptar la seva acció de govern "no a la legalitat, sinó als seus interessos partidistes, per sobre de l'estat de dret i posant en risc la democràcia".

El cap de files del PP al Parlament va assegurar que els populars avalen que el Govern faci acció exterior per promoure exportacions, agilitzar inversions o promoure el turisme, però ha avisat que no estan disposats a permetre que s'enganyi els catalans i que Puigdemont "es presenti a Europa com si fos el primer ministre d'un govern imaginari". "S'està posant en ridícul vostè i la immensa majoria de catalans", va advertir Albiol, que va insistir a demanar al Govern que "actuï d'acord amb la legalitat".

Romeva es reafirma

El conseller d'Afers Estrangers, Raül Romeva, va dir ahir que "Catalunya ha fet, fa i farà acció exterior", per això "estem on estàvem i continuarem endavant amb tota la tranquil·litat", amb referència a la suspensió cautelar de la seva conselleria. Segons va indicar Romeva en declaracions als passadissos del Parlament, "no hem rebut cap notificació, no ens ha arribat res, per això no sabem d'acord amb què se suspèn" la conselleria amb caràcter cautelar fins que el propi tribunal es pronunciï sobre el fons del recurs del Govern.

"Quan tinguem alguna cosa ho analitzarem i ho valorarem, ara mateix pronunciar-nos seria especular, i nosaltres tenim massa feina per dedicar-nos a això", va afegir Raül Romeva. Segons aquest mateix conseller, que el Govern català disposi de competències en acció exterior "és necessari i legítim, perquè és un mandat democràtic i perquè, a més, no s'entendria que un país com Catalunya no les tingui". Va destacar, en aquest sentit, que "estem on estàvem i tirarem endavant amb tota tranquil·litat" ja que "hem fet, fem i seguirem fent acció exterior, i això no es pot entendre de cap altra manera, ja que tenim la legitimitat democràtica i l'obligació legal de fer-ho, però també perquè hi ha una necessitat del país". Romeva ha dit que assumeix la frase de Puigdemont, segons la qual el Govern farà tot el que hagi de fer per mandat democràtic.