Negociacions trencades, per ara. Així ha acabat la reunió de mediació de Govern amb la direcció de TMB i els treballadors del metro de Barcelona, que pretenia desencallar la vaga anunciada per aquest dilluns i dimecres. El portaveu del comitè de vaga, Óscar Sánchez, ha justificat haver-se alçat de la reunió perquè veuen com una "provocació" que l'empresa els hagi plantejat, ha assegurat, negociar a partir de la 1 de la matinada "i en tres hores" el conveni col·lectiu de tres anys. Per tot plegat, els treballadors de metro mantenen la vaga de dilluns i dimecres, coincidint plenament amb la celebració del Mobile World Congress.

Després de nou hores de reunió al departament de Treball, s'han descartat les mesures contractuals i salarials que han posat sobre la taula les dues parts i Sánchez ha instat l'ajuntament a "pensar" qui dirigeix el Metro. "No tan sols no hi ha res per arribar a un acord, sinó que ens sembla una vergonya que l'empresa, després de cinc mesos sense voler negociar el conveni col·lectiu, [....] ens digui que l'única manera d'acostar postures és que negociem en hores un conveni col·lectiu per tres anys, és una provocació".

Visiblement molest s'ha expressat el portaveu del comitè de vaga de metro, Óscar Sánchez. I és aquest el motiu pel qual els representants dels treballadors s'han aixecat de la taula de negociació. Sempre segons els treballadors, l'empresa "no té cap ganes d'acabar aquest conflicte" i per això aniran a la vaga que ja havien anunciat.

La decisió "no només esgota el marge de negociació" sinó que qüestiona "la postura de l'altra part". Sánchez lamenta que "hagin fet veure" que hi havia opcions per desencallar el conflicte. "No en tenien cap intenció, no era veritat, ens volien dur, a la 1 de la matinada, que tretze persones negociéssim en hores un conveni col·lectiu". "És una falta de respecte per part de tothom", ha reblat. "No estaven oferint negociar un conveni, estaven dient que els és igual que fem vaga el 22 i el 24" de febrer, ha recriminat a la direcció de TMB.

De fet, ha carregat durament contra la direcció i ha advertit l'ajuntament de Barcelona, que pilota Ada Colau: "Que la direcció de metro sigui tant poc respectuosa amb els treballadors, i amb la ciutadania, hauria de fer pensar a l'Ajuntament qui tenim a la direcció de metro", ha reblat.

Durant les negociacions de mediació d'aquesta tarda i nit, que s'han allargat més de nou hores, els sindicats asseguren que s'han rebutjat les propostes de caràcter salarial i en termes de contractació -entre d'altres, els treballadors volien que els nous treballadors passessin a indefinit al cap d'un temps- , que al llarg de la tarda s'han posat sobre la taula.

Colau respon

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha considerat aquest diumenge que l'Ajuntament ha fet "el màxim possible" per evitar la situació de vaga del Metro la setmana que ve i ha subratllat que des del principi de les negociacions TMB "va oferir millores".

En una roda de premsa a l'Ajuntament, ha considerat "absolutament legítim" que els treballadors vagin a la vaga, però creu que és "desproporcionat" que els sindicats s'aixequessin de la taula de mediació perquè hi "havia material suficient" per a desconvocar-la.

D'una altra banda, ha ressaltat que "malgrat que moltes veus" li ho van desaconsellar, perquè "un alcalde ha de preservar-se dels conflictes" -segons "la vella política"-, ella de forma "excepcional" es va asseure divendres amb els treballadors per intentar desbloquejar el conflicte: "Sóc aquí per donar la cara, no per amagar-me", ha dit