Els centres sanitaris de Catalunya controlaran totes les dones que hagin viatjat estant embarassades o un mes abans de quedar-s'hi a països de Llatinoamèrica, per controlar que no hagin contret el virus del Zika.

Així ho va anunciar ahir el secretari de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC), Joan Guix, en presentar el nou protocol per controlar aquest virus, després que a Catalunya ja s'hagin diagnosticat 14 casos, sis homes i vuit dones, dues d'elles embarassades, que es troben bé de salut. A més, 8 casos més estan pendents de confirmació i tots són importats, és a dir, de persones que han contret el virus en viatjar a països de centre i Amèrica del Sud, ha explicat Guix.

El nou protocol presentat per la Generalitat controlarà totes les dones que han viatjat a Llatinoamèrica i estiguin embarassades o que hagin fet el viatge un mes abans de quedar-s'hi mitjançant una anàlisi que, en cas de donar positiu, repetiran cada quatre setmanes fins al final de l'embaràs. El protocol consisteix en un control mitjançant ecografia i neurosonografia, que permet veure millor el desenvolupament del cervell del fetus, cada quatre setmanes als hospitals Clínic de Barcelona i Vall d'Hebron, per verificar que la malaltia no ha afectat el cervell del fetus, de forma similar a qualsevol altra malaltia que pugui afectar el sistema nerviós central del fetus.

En el cas que la malaltia del zika hagi afectat la mare, a més de les exploracions rutinàries que ja es poten a terme, el protocol inclou la determinació d'anticossos en la sang del fetus, l'avaluació neurològica precoç, la realització d'ecografia cerebral i l'examen oftalmològic.

Les dues mares embarassades que tenen el zika es troben en la setmana 28 i 18 dels seus embarassos, i encara que dins d'una preocupació normal per la salut dels seus nadons, els metges han explicat que es troben bé i que, de moment, no s'han tingut cap complicació ni gravetat.