Un fiscal argentí apunta que Alberto Nisman va ser assassinat

Per primer cop, la justícia argentina accepta la hipòtesi que no va ser un suïcidi

26.02.2016 | 00:00

El fiscal argentí Ricardo Sáenz va apuntar ahir en un dictamen que el seu col·lega Alberto Nisman, encarregat del cas AMIA i trobat mort en estranyes circumstàncies el gener del 2015, va ser víctima d'un homicidi i que no es va suïcidar.
"Coincideixo amb els apel·lants en què l'objecte processal d'aquesta causa fins al moment el constitueix la hipòtesi que Alberto Nisman ha estat víctima del delicte d'homicidi", assenyala el dictamen del fiscal general presentat davant de la Cambra del Crim.
Sáenz assenyala que la investigació hauria de ser prosseguida per la Justícia Federal de Buenos Aires, "que és la que té la competència més àmplia per conèixer i dilucidar quina de totes les hipòtesis implicades resulta finalment aplicable al fet". "En cas contrari es posaria en risc la legalitat i s'afectaria la garantia del jutge natural", afegeix el fiscal.
Nisman, que estava a càrrec de la investigació de l'atemptat contra la seu de la mutualista jueva AMIA, que va deixar 85 morts el 1994, va ser trobat mort amb un tret a la templa al seu domicili el 18 de gener del 2015, hores abans de comparèixer al Congrés per explicar la denúncia contra Cristina Fernández per descomptat encobriment de terroristes iranians.
El fiscal basava la seva denúncia en l'acord d'entesa subscrit entre l'Argentina i l'Iran el 2013 i que, segons Nisman, implicava encobrir els sospitosos de l'atac a l'AMIA a canvi d'impulsar l'intercanvi comercial de grans argentins per petroli iranià.
La denúncia va ser finalment arxivada el maig de l'any passat. Així mateix, més d'un any després, la investigació sobre la mort de Nisman continua estancada i sense un dictamen oficial sobre les circumstàncies del decés.
Entre els diferents punts que tracta en el seu dictamen, Sáenz diu que Nisman es trobava "satisfet, de bon ànim, plenament convençut de la justícia de les seves accions" davant la compareixença que faria al Congrés, i no "deprimit".
El fiscal afegeix que la tesi referida al fet que els estudis pericials realitzats sobre les mans de Nisman i sobre l'arma utilitzada demostren que s'està "en presència d'un homicidi".
El fiscal de Cambra s'adhereix en el seu informe a les querelles que representen, d'una banda, la mare de Nisman, Sara Garfunkel, i d'altra banda les dues filles del mort i la seva exdona Sandra Arroyo Salgado, que han demanat apartar la jutgessa Fabiana Palmaghini de la causa que investiga la mort del fiscal.
Després de considerar que no hi ha proves suficients per inclinar-se cap a la hipòtesi d'homicidi, Palmaghini es va negar a passar el cas a la justícia federal, una decisió que els familiars de Nisman, que defensen que va ser assassinat, van apel·lar.
Sáenz va ser un dels deu fiscals que van convocar per al dia 18 de febrer una marxa de "memòria i justícia" per commemorar la mort de Nisman.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Un terç dels immigrants de ´la Jungla´ de Calais ja han estat evacuats

Les hores prèvies a l'evacuació han estat marcades pels disturbis i la tensió entre policies i...

Dimarts plujós, però amb mínimes més altes

Durant el matí poden caure plugims a qualsevol punt del país

L´Ajuntament de Barcelona ordenarà el precinte del CIE els pròxims dies

L´Ajuntament de Barcelona ordenarà el precinte del CIE els pròxims dies

Els interns que estaven en vaga de fam des d'aquest diumenge l'han abandonat

El PSOE acorda l´abstenció a Rajoy i posa fi als deu mesos de bloqueig

El PSOE acorda l´abstenció a Rajoy i posa fi als deu mesos de bloqueig

La resolució va ser ratificada per 139 vots a favor, mentre que 96 dirigents es van mantenir...

Enllaços recomanats: Premis cinema