El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va reforçar ahir la seva pressió sobre Podem perquè li doni suport en la sessió d'investidura com a president del govern, i va descarregar en la formació de Pablo Iglesias tota la responsabilitat que segueixi governant Mariano Rajoy.

En la jornada en què els militants del PSOE van iniciar la seva votació de la proposta plantejada per la direcció socialista després de l'acord amb Ciutadans, tant el govern com el PP van tornar a recordar a Sánchez que aquest pacte no és suficient, i van advertir una altra vegada al president del Congrés, Patxi López, que ha de rectificar les seves previsions sobre el desenvolupament del ple d'investidura.

El secretari general socialista va acudir a un acte a la localitat madrilenya d'Alcalá d'Henares en el qual va dirigir gran part de les seves paraules a Podem i a Pablo Iglesias. Així, li va retreure que no vulgui sumar-se a un govern de canvi i que digui que és "tan d'esquerres" que està disposat a votar en contra de la seva investidura perquè Rajoy segueixi al capdavant de l'Executiu. Va equiparar Rajoy i Iglesias per dir que la seva investidura està cridada al fracàs si és sobre la base del pacte amb Ciutadans, i considera que cap d'ells "no ha entès res, perquè aquest acord suma i ofereix una sortida a l'embús polític que viu Espanya". "Hi ha una línia vermella que no sobrepassarem, i és que Rajoy no segueixi sent president", es va comprometre.

Aquesta petició va continuar sent utilitzada ahir pel govern i el PP, com a argument per rebutjar que aquest partit pogués facilitar la investidura de Sánchez, perquè, a més, desitja derogar totes les mesures aprovades en els últims anys i que creu que estan donant fruits. "Demanar el suport del PP per autoexpulsar-se del govern havent guanyat les eleccions és difícil d'explicar", va emfasitzar la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría. Davant la situació que es generarà si fracassa la investidura de Sánchez, la vicepresidenta va recordar al PSOE que té oberta la possibilitat d'un govern de coalició amb PP i Ciutadans, i va deixar en mans dels socialistes la responsabilitat d'evitar unes noves eleccions. Després d'advertir que el document signat pel PSOE i Ciutadans no és un acord de constitucionalistes, sinó "de socialistes", va reiterar la disposició del PP a treballar amb el partit d'Albert Rivera darrere d'un acord, però tenint ben clar que el PSOE és "imprescindible".

Rivera, per la seva banda, retreu a Rajoy la seva negativa a reunir-se amb ell abans de la sessió d'investidura de Sánchez, però li segueix estenent la mà per recolzar un govern de progrés i reformista.

L'acord PSOE-Ciutadans va ser també criticat ahir per dirigents de diversos partits, principalment del PP. Així, el seu portaveu al Congrés, Rafael Hernando, va acusar els socialistes d'"utilitzar" Rivera perquè "vagi, corri i li digui" a Rajoy que se sumi al "contracte d'adhesió" signat amb Sánchez. La vicesecretària d'Estudis i Programes, Andrea Levy, va acusar Sánchez i Rivera de "fer teatre", i va insistir que el seu acord és "una presa de pèl", no un pacte d'investidura.

D'altra banda, la Junta de Portaveus del Congrés decidirà dilluns si avança una eventual segona votació d'investidura de Sánchez al divendres 4 de març, davant del dissabte 5, com estava previst inicialment. Aquest possible canvi es produiria després que el PP anunciés ahir que recorreria al TC aquesta convocatòria, ja que entén que la segona votació d'investidura s'ha de celebrar 48 hores exactes després de la primera.