ERC i Democràcia i Llibertat van basar el vot en contra de la investidura de Pedro Sánchez en la negativa del líder socialista a consultar els catalans sobre el seu futur i van rebutjar unànimement l'acord subscrit amb Ciutadans.

El portaveu d'ERC, Joan Tardà, va aprofitar el debat per certificar que els partits independentistes catalans aplicaran el seu full de ruta "amb totes les seves conseqüències". Va negar que hi hagi "fractura" a la societat catalana com diu el PSOE i va afirmar que dels resultats de les eleccions autonòmiques del 27 de setembre va néixer el mandat democràtic per construir la independència.

I, per això, va remarcar que les forces independentistes catalanes iniciaran un procés constituent amb l'objectiu d'aconseguir la República de Catalunya.

Segons el seu parer, el Parlament català està "legitimat" per iniciar aquest procés constituent cap a la República que el PP, PSOE i Ciutadans "afirmen que no negociaran" per la seva "actitud conservadora, retrògrada i fins i tot estúpida, per estèril". "Espanya no pot retenir Catalunya sense el consentiment dels catalans", va afegir, i va considerar que Sánchez no dóna la talla com a president del govern, cosa que va dir que ho sent per Espanya, no per Catalunya. "Per sort, nosaltres marxem".

Per al portaveu de DiL, Francesc Homs, el líder del PSOE està demostrant fins ara ser "una mala còpia de l'estil del senyor Rajoy", i el va acusar de recórrer a la llei "com a excusa o com a pretext per no fer política".

Va advertir que Sánchez, com el president en funcions, Mariano Rajoy, ha decidit que no té "res a parlar amb els independentistes", és a dir, "ni més ni menys que amb dos milions de ciutadans" representats per DiL i per ERC.

Homs va proposar a Sánchez "posar el comptador a zero" a partir de dilluns que ve per parlar, perquè DiL està disposada a "contribuir" al canvi de govern. Però el va advertir que "tot acord de canvi passa per acceptar la realitat plurinacional" i, en conseqüència, "que es pugui celebrar un referèndum" a Catalunya.

També el portaveu del PNB, Aitor Esteban, va reconèixer que la negativa del PSOE i C's a consultar els catalans i bascos sobre el seu futur fa "molt difícil" el suport a la investidura de Sánchez.