L´ONU imposa a Corea del Nord les sancions més dures en 20 anys

Ordena per primera vegada restriccions a les exportacions de productes com carbó, ferro, or i titani

03.03.2016 | 00:00

El Consell de Seguretat de l'ONU va respondre als últims assajos nuclears i de míssils de Corea del Nord amb la imposició de dures sancions. Per unanimitat, els quinze membres del Consell van aprovar una resolució negociada entre EUA i Xina que multiplicarà els càstigs contra el règim de Pyongyang i que ha de dificultar el finançament dels seus programes d'armes de destrucció massiva.
Segons Washington, el paquet de sancions és el més sever adoptat per l'ONU en 20 anys i inclou accions "sense precedents" per assegurar-ne el compliment. Entre altres mesures, la resolució imposa per primera vegada restriccions a les exportacions nord-coreanes de productes com carbó, ferro, or i titani, que es veuran molt limitades i, en alguns casos, prohibides.
Segons EUA, Pyongyang obté bona part dels recursos que destina a míssils i armes nuclears amb la venda d'aquestes matèries, generant per exemple uns 1.000 milions de dòlars l'any amb l'exportació de carbó. La resolució prohibeix la venda de combustible per a avions i coets, veta la transferència al país d'equips que puguin ser usats amb fins militars i imposa un embargament total a les armes lleugeres, que completa les restriccions ja en vigor en aquest àmbit. A més amplia els productes de luxe prohibits a Corea del Nord i estableix noves sancions financeres contra bancs i actius nord-coreans, alhora que afegeix nous noms a la llista de persones i entitats subjectes a restriccions.
Entre els elements més destacats hi ha mesures per intentar garantir el compliment de totes les sancions, després que els experts de l'ONU hagin advertit sobre diferents fórmules usades per Corea del Nord per evitar les sancions.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

La Festa dels Súpers omple novament l´Anella Olímpica en el seu 20è aniversari

La Festa dels Súpers omple novament l´Anella Olímpica en el seu 20è aniversari

L'edició d'enguany de l'esdeveniment infantil més gran d'Europa coincideix amb els 25 anys del...

El Comitè Federal del PSOE aprova l´abstenció a la investidura de Rajoy

El Comitè Federal del PSOE aprova l´abstenció a la investidura de Rajoy

S'imposa el criteri de la gestora i de Susana Díaz i el PSC es manté en el 'no'

El PSC fixarà la seva posició sobre la investidura el pròxim dimarts al Consell Nacional

El PSC fixarà la seva posició sobre la investidura el pròxim dimarts al Consell Nacional

La decisió marcarà l'estat de les relacions entre el PSOE i el PSC

Enllaços recomanats: Premis cinema