El Parlament de Catalunya va aprovar ahir per unanimitat una condemna a "totes les formes de feixisme, inclosa la dictadura franquista", i va instar l'Ajuntament de Tortosa a "retirar immediatament" el monument franquista situat enmig de l'Ebre. La votació sobre el monument de l'Ebre va ser extremadament ajustada i va generar divisió entre els sobiranistes.

La moció, de la CUP, instava l'Ajuntament de Tortosa a "retirar immediatament el monument commemoratiu de la batalla de l'Ebre ubicat en la pilastra de l'antic pont de la Cinta" de la ciutat, "sense cap tipus de consulta o dilació". Justament el govern municipal de Tortosa, en mans de Convergència i capitanejat per Ferran Bel, promou una consulta popular per decidir què cal fer amb aquest monument. En aquest punt concret, els diputats de CDC van votar en contra i ERC es va abstenir. En el còmput global, els partidaris de retirar el monument van ser 43, un més que els detractors, a més de 46 abstencions.

La diputada de CDC i tinent d'alcalde de Tortosa, Meritxell Roigé, va retreure a la CUP que obviés la consulta que prepara l'Ajuntament de Tortosa i va recordar que cap govern d'un altre color polític va procedir a retirar el monument. Segons la presidenta del grup de la CUP, Mireia Boya, "avui s'ha fet justícia i els tortosins veuran com les altres víctimes de la batalla de l'Ebre per fi trobaran el seu descans i els seus familiars deixaran de veure aquella monstruositat".