Catalunya tindrà 107 classes menys de P3 el pròxim curs escolar 2016-2017, la majoria de les quals es tancaran en escoles públiques (67) i les 40 restants, previsiblement, en centres concertats, pel descens "històric" de la natalitat.

Aquestes dades les va facilitar ahir en roda de premsa a Barcelona la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, que va assegurar que el tancament d'aquests grups de P3 s'ha decidit en "diàleg constant" amb els ajuntaments dels municipis afectats.

Ruiz va argumentar que el tancament té lloc després de constatar que el proper curs el padró preveu un descens de més de 7.000 nens de 3 anys que hauran de començar l'escola a P3, de manera que s'ha optat per disminuir el nombre de grups perquè, "si no fem res, poden acabar tancant-se escoles" per falta d'alumnes.

"No hi ha cap govern que vulgui tancar classes", va afirmar, si bé ha assegurat que, "davant d'aquesta situació de descens demogràfic, que no s'havia produït els últims trenta anys a Catalunya, s'ha pres aquesta decisió", per "protegir l'escola pública". El tancament d'aquests grups de P3 ha provocat protestes de pares i mares d'alumnes a diverses poblacions catalanes, i també concentracions convocades pel Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), del qual formen part sindicats de docents, associacions de renovació pedagògica i organitzacions d'AMPA, les últimes setmanes.

El que és segur és que es reduiran 67 grups o classes en escoles públiques, i 3 en concertades, que es poden elevar fins a 40, si es confirmessin les previsions d'Ensenyament, que en preveuen el tancament d'un total de 107.

El fet que es doni a conèixer el tancament de grups en escoles públiques ara, abans de l'inici del període de preinscripció d'alumnes -del 30 de març al 7 d'abril-, i que el nombre de classes afectades en les concertades no es conegui fins a la finalització de la matrícula, al setembre, no busca afavorir aquestes últimes, va assegurar Ruiz, sinó que es deu al "procediment legislatiu". "No es pot treure un concert (a un centre privat) fins a conèixer el nombre d'alumnes matriculats, com diu la LOE (Llei Orgànica d'Educació)", va concretar la consellera.

Malgrat aquesta reducció de classes, les dades d'Ensenyament indiquen que, encara que s'espera que el pròxim curs es matriculin 70.117 alumnes (77.455 l'actual curs 2015-2016), l'administració oferirà 75.940 places, el 7,7% més (5.823) de les necessàries segons el padró. Entre aquestes noves places, hi ha els grups nous, denominats "bolets", a les escoles públiques Ignasi Iglesias i Mar Bella (Sant Martí, Barcelona), que fins ara només tenien una línia i passaran a tenir-ne dues.