L'Unió Europea va començar ahir a aplicar l'acord aconseguit amb Ankara per retornar a Turquia tots els immigrants irregulars que arribin a les illes gregues, per frenar el flux de refugiats i posar fi al negoci de les màfies de traficants.

Tot immigrant que arribi ara a les illes gregues serà retornat directament a Turquia si no té dret a protecció internacional o no sol·licita l'asil. Això exclourà, tanmateix, "tot tipus d'expulsió col·lectiva", segons l'acord que els Vint-i-vuit i Turquia van tancar divendres.

"El programa de trasllat d'immigrants que arriben després del 20 de març [ahir] està tancat. Els sirians que intentin arribar a Grècia després del 20 de març seran els últims a la cua del reassentament cap a Turquia", va advertir la Comissió Europea.

En endavant, els immigrants arribats a Grècia hauran de ser registrats i la seva petició d'asil haurà de ser tractada individualment per les autoritats gregues. A partir de dissabte a la nit, hi havia oficials turcs a les illes gregues i oficials grecs a Turquia per assegurar el compliment dels pactes.

A més, per cada sirià que sigui retornat a Turquia des de les illes gregues, un altre sirià serà admès a la UE, "tenint en compte els criteris de vulnerabilitat de l'ONU". Aquest intercanvi començarà a partir de l'abril. La prioritat serà per als immigrants que no hagin entrat o intentat entrar irregularment a la UE, segons aquest acord.

El primer dia de l'acord UE-Turquia va acabar amb quatre refugiats morts a les aigües del mar Egeu. Segons va informar la guàrdia costanera hel·lena, als cadàvers de dues nenes, d'un i dos anys d'edat, trobats ahir al matí surant al mar al costat de l'illot de Ro, prop de l'illa de Rodes, s'hi van sumar després les defuncions de dos homes a l'illa de Lesbos. El succés va passar després de l'arribada a l'illa d'un bot inflable amb 70 refugiats. Entre les vuit hora local de dissabte (06.00 GMT) i la mateixa hora de diumenge van arribar 875 refugiats a les illes. Aquestes dades no diferencien entre els que van arribar abans de la mitjanit, és a dir, abans d'entrar en vigor l'acord d'expulsió, i els que ho van fer després.