El presumpte etarra Tomás Miguel Madina Echevarría, Basurde, s'enfronta avui a una petició del fiscal de 40 anys de presó per planejar assassinar el 2010 el llavors lehendakari Patxi López, avui president del Congrés, i l'exconseller d'Interior basc Rodolfo Ares amb un fusell de mira telescòpica. En el judici, que se celebrarà a la seu de l'Audiència Nacional, el fiscal Miguel Ángel Carballo exposarà que Madina, expert tirador d'arma llarga aficionat a la caça major, tenia previst atemptar contra els dos exalts càrrecs del govern basc el 19 de juny de 2010, coincidint amb un acte per commemorar l'aniversari de l'assassinat de l'inspector Eduardo Puelles.

L'atemptat no es va arribar a perpetrar després que les forces de seguretat interceptessin mesos abans a Portugal un rifle que anava dirigit al comando Otazua, autor de l'assassinat de Puelles.

Segons el fiscal, que acusa Madina d'un delicte de participació activa en organització terrorista i de dos d'assassinat terrorista en grau de conspiració, el lloc des del qual tenia previst disparar era el Parc Larreagaburu de Bilbao. L'emplaçament és "idoni per cometre l'atemptat usant la mira telescòpica", ja que es troba a 300 metres del lloc on s'havia de celebrar l'homenatge a Puelles, a més d'oferir "una fàcil fuga en menys de dos minuts", segons la fiscalia.