El Congrés porta el govern al TC per no sotmetre´s a control

L'executiu en funcions té un mes per respondre al requeriment parlamentari i rectificar per evitar el recurs a l'alt tribunal

07.04.2016 | 00:00
El president en funcions, Mariano Rajoy, ahir al Congrés
El president en funcions, Mariano Rajoy, ahir al Congrés

El ple del Congrés va aprovar ahir, per 218 vots a favor, 113 en contra i 4 abstencions, presentar davant del Tribunal Constitucional (TC) un conflicte d'atribucions contra el Govern en funcions per la seva negativa a sotmetre's al control parlamentari.
La iniciativa, presentada conjuntament per tots els grups menys el PP, es produeix després que dos ministres no acudissin a sengles compareixences en comissió a les quals estaven convocats, en considerar que no tenen l'obligació de retre comptes davant d'una Cambra que no els ha donat la seva confiança.
No obstant això, abans que el conflicte d'atribucions arribi formalment al TC, el Govern en funcions té un mes per respondre al requeriment del Congrés i revocar la seva decisió. En el cas de no fer-ho, els serveis jurídics de la Cambra registraran el recurs a l'alt tribunal. A la votació hi va assistir bona part del govern, tot i que no hi havia el president, Mariano Rajoy, que precisament ahir va comparèixer davant el ple per donar comptes de les últimes decisions de la UE sobre la crisi dels refugiats.
Com a promotor del recurs, el portaveu del PSOE, Antonio Hernando, va assenyalar que aquesta iniciativa defensa "la democràcia mateixa". Hernando va argumentar que la "rebel·lia declarada" pel govern en funcions i el seu "menyspreu" a donar comptes als ciutadans posa en qüestió el funcionament del sistema constitucional. "No és només la llei, sinó la democràcia mateixa el que pretenem defensar", va proclamar.
Per contra, el popular José Antonio Bermúdez de Castro va assegurar que la "veritable intenció" de la iniciativa és "desgastar" el govern de Rajoy i conduir la Cambra "a un escenari de precampanya", i va recordar que a Catalunya i a Andalusia no va haver-hi sessions de control quan els seus governs van estar en funcions després de les últimes eleccions.
Per al portaveu de Podem, Íñigo Errejón, la manca de control al govern pot acabar derivant en posicions contràries a l'interès general i el pluralisme.
"No els estem demanant un favor, sinó que compleixin el seu deure", va remarcar després de recordar a l'Executiu que "la Constitució no distingeix entre Govern i Govern en funcions", i va instar-lo a rectificar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Els associats del PDECat ratifiquen el nou nom del partit amb el 85,7% dels vots

Els associats del PDECat ratifiquen el nou nom del partit amb el 85,7% dels vots

La direcció es mostra "satisfeta" pels suports obtinguts malgrat les dificultats de l'Estat

Centenars de persones demanen el «no» a Rajoy davant de la seu de Ferraz

Centenars de persones demanen el «no» a Rajoy davant de la seu de Ferraz

Els manifestants sol·liciten la celebració d'un Congrés extraordinari i unes primàries per elegir...

Mas demana Rajoy «canviar de xip» i passar del «no» al diàleg

Mas demana Rajoy «canviar de xip» i passar del «no» al diàleg

El líder del PDECat retreu als socialistes que no hagin protagonitzat el "canvi" que prometien i...

Enllaços recomanats: Premis cinema