El vicepresident català, Oriol Junqueras (ERC), va informar ahir personalment el President de la Generalitat, Carles Puigdemont (CDC), de la reunió secreta que va mantenir amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i que va provocar "sorpresa" en Puigdemont, que desconeixia aquesta trobada. Sánchez i Junqueras van mantenir una reunió "discreta" el dia 15 de març per analitzar la situació política i econòmica de Catalunya, posteriorment a la reu- nió oficial que aquell dia el líder socialista va mantenir en la Generalitat amb el President català.

Un cop feta ja pública la notícia ahir al matí, just abans de l'arrencada del ple de la Cambra, a la reunió de l'Executiu català al Parlament, Junqueras va aprofitar per informar breument Puigdemont de la reunió que va mantenir amb el líder socialista, segons fonts del Govern català.

Segons les esmentades fonts, la notícia d'aquesta reunió ha provocat "sorpresa" en el President català, ja que si bé entén que la reunió es va produir com a representant d'ERC, Puigdemont considera que Junqueras podria haver-li'n informat posteriorment sense problemes.

Junqueras va comentar, sobre aquesta reunió, que sempre parla "amb tothom i en tots els formats", perquè considera que és la seva "obligació" com a polític.

"Parlem sempre amb tothom i en tots els formats possibles, només faltaria; ho hem fet, ho fem i ho farem. Parlem amb tots els responsables perquè és la nostra obligació parlar amb tothom", va manifestar Junqueras.

Per la seva banda, Sánchez va demanar que es vegi amb "normalitat" la reunió amb Junqueras.

Sánchez va explicar que no coneixia Junqueras i que la cita que va mantenir amb ell s'emmarca en els contactes que celebra amb polítics de diferents formacions.

El número dos de C's, José Manuel Villegas, creu que Sánchez ha d'explicar de què va parlar amb Junqueras, però més enllà del "secretisme" de la reunió i, pel que sap, no ho veu com res "inapropiat ni alarmant", sinó tot al contrari.

El ministre d'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, va afirmar que la reunió "mereix una explicació" perquè, va dir, "un no té reunions així si no té res per ocultar".

Segons el ministre, "quan una reunió així es pretén mantenir en secret és per alguna cosa", i en aquest context va recordar que el Comitè Federal del PSOE ha marcat a Sánchez "unes línies vermelles" que, entre altres assumptes, han de veure que no acceptaria el suport o l'abstenció de partits independentistes en una hipotètica investidura.