Quan falten tres setmanes perquè expiri el termini per formar govern i amb l'escenari electoral cada vegada més a prop, el PSOE ja dóna per liquidada la via d'un pacte a tres bandes amb Podem i Ciutadans i culpa Pablo Iglesias per utilitzar "estratagemes" per dinamitar qualsevol possibilitat d'acord.

No van passar ni 24 hores de la reunió "a tres" i la fórmula dels "199 escons" es va encallar estrepitosament, situació que apropa cada cop més l'escenari electoral.

Primer van ser les 20 noves propostes de Podem, que encara que oferia rebaixes i "cessions" en matèria econòmica, mantenia inalterable la seva aposta pel dret a decidir. Després, l'anunci de Pablo Iglesias d'ahir que consultarà la setmana que ve a la militància de Podem si facilita un govern del PSOE amb Ciutadans o continua apostant per un executiu "a la valenciana" amb les forces d'esquerres.

La consulta als gairebé 400.000 inscrits de Podem se celebrarà entre el 14 i 16 d'abril, encara que el resultat no se sabrà fins al dia 18, al límit del termini per poder articular un nou ple d'investidura. Acompanyat per tota la plana major de Podem i de les seves confluències, Iglesias va reconèixer que van sortir molt "decebuts" de la reunió de dijous amb el PSOE i Ciutadans, en què només van rebre un "no" per resposta

Per això -va afegir- ahir van decidir ser "molt clars" i "honestos" amb els espanyols i posar fi als "paperots" davant la certesa que la seva aposta per un "govern de coalició progressista" no és viable pel "immobilisme" dels socialistes i de Ciutadans.

"Sembla que el PSOE hagués viatjat en avió al país de Ciutadans i que els haguessin segrestat el passaport, i no es poden moure d'aquí", els va retreure.

La convocatòria de la consulta a Podem ha estat interpretada pel PSOE i també per Ciutadans com un trencament en tota regla de les negociacions.

"Iglesias i Podem han tancat la porta al canvi que tant desitgen milions d'espanyols", va lamentar el portaveu del PSOE, Antonio Hernando. Per a Hernando, l'actitud de Podem "no era ni franca, ni autèntica, ni sincera", perquè la seva veritable intenció "era buscar les eleccions des del primer dia", igual que el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy.

El portaveu socialista va manifestar la seva "sorpresa i indignació" perquè Iglesias hagi convocat la consulta a Podem "sense importar-li gens" quina és la postura dels socialistes sobre el document de 20 punts que els van presentar dijous.

"Gràcies per no intentar-ho en absolut, Pablo", li va recriminar amb ironia.

Crítiques que també van arribar des de Ciutadans, que des d'ahir acusen Podem de dinamitar qualsevol possibilitat d'acord per la seva obstinació a excloure la formació d'Albert Rivera i posar sobre la taula propostes absurdes. Davant el fracàs segur d'una investidura amb només 130 vots, Ciutadans ha posat la mirada al PP.

José Manuel Villegas va convidar Mariano Rajoy que s'assegui a negociar i surti de "l'aïllament" perquè "cada vegada queden menys opcions" per evitar unes noves eleccions el 26 de juny.

Villegas va recordar que encara queden "dues setmanes de temps útil" per intentar la formació de govern, però va reconèixer que "és necessari un canvi en algun dels actors" de la negociació.

Malgrat que veu "difícil" que es produeixi aquest canvi, el dirigent de Ciutadans va demanar "mantenir l'esperança" i, per això, es va comprometre a seguir treballant fins al final.

Missatge que va recollir la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría. Per a la vicepresidenta, quan el líder del PSOE, Pedro Sánchez, admeti que no és possible el seu acord amb Ciutadans i Podem i esmeni la seva "contumàcia en l'error", serà quan Rajoy despengi el telèfon per intentar un acord i evitar noves eleccions.

"En el moment en què les coses caiguin pel seu propi pes", cosa que creu que "no trigarà gaire" a passar, Rajoy farà la trucada pendent a Sánchez per oferir-li un pacte de govern.