ICV va fer ahir una aposta decidida pel referèndum per solucionar l'encaix de Catalunya amb Espanya i per la confluència de les esquerres de cara a configurar un nou espai polític català que superi les coalicions electorals, amb vocació de ser "hegemònic" i aspirar a governar la Generalitat.

ICV celebra aquest cap de setmana l'onzena assemblea nacional, en què renovarà la direcció executiva i aprovarà la ponència política que marcarà el full de ruta dels ecosocialistes en els propers quatre anys, un full de ruta que aposta sense embuts per la celebració d'un referèndum i la confluència de les esquerres en forma de "cooperativa política".

La cita dels ecosocialistes, que va reuni ahir uns 650 delegats, va disposar de la participació com a convidats del líder de Podem, Pablo Iglesias, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech i la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mònica Oltra, entre altres.

Per solucionar l'encaix de Catalunya amb Espanya, ICV proposa un Acord Nacional per celebrar un referèndum acordat amb el govern espanyol, aprofitant l'escenari actual de noves majories a escala estatal, que inclogui a més un "comitè internacional proreferèndum" per fer pedagogia i buscar aliats de les reivindicacions catalanes. Els ecosocialistes plantegen l'Acord Nacional com un espai "nou, renovat i ampliat" que superi l'anterior Pacte Nacional pel Dret a Decidir, i criden de nou a la mobilització ciutadana en defensa de les reivindicacions catalanes.

Un altre dels eixos que marcarà el full de ruta d'ICV és el de la configuració d'un nou espai polític català, amb vocació "guanyadora, majoritària i de govern", i amb un projecte propi capaç de "disputar" l'hegemonia als convergents, que inclogui també el sector del PSC compromès amb el dret a decidir.

Així, i per superar la fase de la confluència electoral i avançar cap a un espai polític "més estable, transparent i consolidat", per a un "nou subjecte polític", ICV aposta per la forma de la "cooperativa política", que "sumi i aprofiti la diversitat, individual i col·lectiva, en benefici d9un objectiu comú", per construir el "nou PSUC del segle XXI". En sengles intervencions, Iglesias i Colau també van reivindicar la construcció d'un nou espai polític a Catalunya, sense renunciar a l'"ADN" de cadascuna de les formacions que l'integrin i sense "sacrificar identitats, trajectòries i experiències", un projecte que, segons Oltra, ha de ser "plural i generós". Després d'aquesta assemblea, Marta Ribas i David Cid, amb Ernest Urtasun, pilotaran la formació, en substitució de Joan Herrera i Dolors Camats.