Un mosso d'esquadra que feia gairebé un mes que estava de baixa ha matat avui amb una arma de foc la seva dona, que se'n volia separar, en presència de la filla de la víctima i d'una neboda d'aquesta a casa seva de Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat).

Segons han informat a Efe fonts pròximes al cas, aquest suposat cas de violència masclista, el segon del 2016 a Catalunya, ha tingut lloc poc abans de les vuit del matí, quan l'agent, de 45 anys i adscrit a la comissaria de Ciutat Vella, ha disparat la dona, de 36, i posteriorment s'ha suïcidat amb la mateixa arma.

Els investigadors intenten confirmar que el mosso ha utilitzat per al crim la seva arma reglamentària, que no li havien retirat perquè encara no havia superat el mes de baixa mèdica.

Els protocols policials en els Mossos d'Esquadra, que regulen que els agents es poden emportar la seva arma reglamentària a casa quan acaben la jornada laboral, estableixen un període d'un mes com a límit per haver de lliurar la pistola en cas de baixa, sigui quin sigui el motiu, que oficialment no es comunica a Interior en virtut de la confidencialitat entre metge i pacient.

La víctima, Cristina, una dona molt coneguda a la localitat perquè durant anys havia regentat un bar al centre del municipi, no havia denunciat prèviament el suposat autor del crim per maltractaments ni havia acudit al servei d'atenció especialitzat en violència domèstica que ofereix l'Ajuntament de Sant Feliu.

La parella, que estava en tràmits de separació, vivia al número 115 del carrer Joan Maragall, una cèntrica i tranquil·la avinguda de vianants, de cases baixes, que aquest matí s'ha despertat amb l'estrèpit de trets -alguns veïns afirmen que han sentit quatre detonacions- i sobresaltada pels crits d'auxili.

Les dues menors han sortit al balcó de l'immoble per demanar auxili, espantades pels trets, i els veïns han trucat als Mossos d'Esquadra i a la Policia Local, que han acudit de manera immediata al lloc, així com el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

Les dues nenes han rebut assistència psicològica per part d'un equip de psicòlegs del SEM i posteriorment han quedat a càrrec de familiars.

El crim ha tingut lloc poc abans de les vuit del matí, quan suposadament l'agent ha disparat la seva dona i posteriorment s'ha suïcidat utilitzant la mateixa arma.

L'agent, de 45 anys i que estava adscrit a la comissaria de Ciutat Vella, s'havia incorporat al cos dels Mossos d'Esquadra fa uns deu anys, quan va venir a viure a Catalunya, després d'anys exercint com a professor de matemàtiques en un institut de Granada, segons han revelat a Efe fonts pròximes al cas.

Segons les fonts consultades, el mosso, que en la seva activitat com a agent havia donat mostres del seu caràcter impulsiu, havia entrat en un procés depressiu per problemes emocionals.

La titular del jutjat d'instrucció número 6 de Sant Feliu en funcions de guàrdia, que ha declarat la causa secreta, ha procedit a l'aixecament dels cadàvers i posteriorment, després de confirmar que no hi havia antecedents per maltractaments, s'ha inhibit a favor del jutjat de violència contra la dona de Sant Feliu.

L'alcalde de la població, Jordi San José, que ha decretat dos dies de dol, ha presidit un acte d'homenatge a la víctima, en què ha demanat redoblar els esforços per educar els joves en la igualtat i acabar així amb la violència masclista "que impregna totes les capes de la societat".

Aquest és el segon cas de violència masclista a Catalunya el 2016, després del crim del passat 13 de gener, quan un home va matar la seva dona enmig del carrer de Vila-seca (Tarragonès) i després es va suïcidar.

A més, el d'avui no és el primer crim de violència masclista comès per un agent dels Mossos d'Esquadra, ja que el maig de 2004 un mosso va matar a punyalades la seva dona i la seva sogra a casa seva de Lliçà de Vall (Vallès Oriental) i posteriorment va simular que van ser víctimes d'un atracament.

Un jurat popular va considerar culpable el mosso, que va ser condemnat el novembre de 2006 per l'Audiència de Barcelona a 40 anys de presó, una pena que va ser confirmada el 2008 pel Tribunal Suprem.