El populisme dretà d'Alternativa per a Alemanya (AFD), formació de to xenòfob, va expressar ahir la seva satisfacció per l'èxit de la ultradreta a les eleccions presidencials d'Àustria, triomf que va valorar com a positiu per a les seves pròpies aspiracions electorals.

"Els nostres aliats polítics austríacs han llançat un important senyal", va apuntar ahir Andre Poggenburg, membre de la cúpula de l'AFE i representant de l'ala més clarament dretana d'aquesta formació emergent, que en recents comicis regionals es va alçar com a segona o tercera força en tres länderalemanys.

El fet que el candidat de l'FPÖ, Norbert Hofer, fos el més votat en la primera ronda de les presidencials celebrades diumenge a Àustria, és un "impuls" per a l'AFD, va dir Poggenburg, que va destacar la relació de "germanor" que mantenen les seves files i el partit ultranacionalista austríac.

Hofer va obtenir el 35,4% dels vots i s'enfrontarà en la segona volta del 22 de maig a l'ecologista Alexander Van der Bellen, segon amb el 21,3%. Aquest triomf i l'èxit electoral de l'AFE als comicis celebrats el març passat en tres ländersón expressió del "tomb polític" que està fent Europa, va afirmar Poggenburg, líder del partit a l'estat federat de Saxònia-Anhalt (est). L'AFD va superar en les eleccions celebrades al seu landel 24% dels vots i es va alçar així com la segona formació regional, després de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la cancellera Angela Merkel. Es tracta del més alt percentatge assolit fins ara per l'AFE, fundada el 2013, que en les últimes generals va quedar una mica per sota del 5%, mínim necessari per obtenir escons, però que té dos diputats al Parlament Europeu i representació en sis de els 16 länderdel país. El proper objectiu de l'AFE és accedir a les càmeres regionals del land de Mecklenburg-Pomerània Occidental i de la ciutat-estat de Berlín, en els comicis que tindran lloc el proper setembre, i després al Bundestag, en les generals del 2017. L'ascens del partit, que fa un any semblava enfonsat, és degut al vot de protesta contra l'acollida de refugiats, va apuntar ahir a la premsa l'analista Sebastian Friedrich.