L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) va iniciar ahir el procés electoral per renovar la seva direcció, el Secretariat Nacional, amb polèmica entre els candidats que aspiren a dirigir l'entitat independentista.

Des d'ahir i fins aquest proper dissabte, els socis de l'ANC estan cridats a elegir els membres del nou Secretariat Nacional, del qual sortirà el nou president i que desenvoluparà el full de ruta de l'entitat aprovat a l'assemblea del 17 d'abril passat, amb el repte de construir una república catalana i posar en marxa el procés constituent.

En total s'elegiran 77 membres, dels quals 25 seran de designació nacional i 52 de caràcter territorial i, per primera vegada, hi haurà dos secretaris en representació de les assemblees exteriors, segons informa l'ANC.

El procés ve precedit de polèmica per l'exclusió de Jordi Calvís i Quim Torra, dos candidats crítics amb l'actual president, Jordi Sánchez, que a última hora van ser readmesos en la cursa electoral després de presentar al·legacions, encara que amb condicions.

La junta electoral que supervisa el procés ha defensat, en un comunicat, que totes les seves resolucions es prenen amb la "màxima independència i rigor", a partir del reglament electoral de l'ANC.

En aquest sentit, la junta va defensar que Quim Torra sí que pot finalment presentar-se a les eleccions per encapçalar l'entitat encara que, si fos elegit, entraria en contradicció amb el règim d'incompatibilitat amb càrrecs de designació política, de manera que hauria de deixar la direcció del Centre d'Estudis de Temes Contemporanis, un laboratori d'idees adscrit a la Generalitat.

Sobre Calvís, la junta electoral assegura que no va ser exclòs per haver concorregut en unes eleccions a la llista de la CUP, sinó perquè en la seva candidatura faltava informació, encara que finalment ha estat readmès després de constatar que era "una omissió involuntària per diferent interpretació de les dades que demanava el formulari".