David Marjaliza, presumpte cervell de Púnica, va revelar al jutge Eloy Velasco el funcionament d'una xarxa corrupta de comissions a canvi d'adjudicacions que incloïa pagaments a alcaldes i finançament de campanyes electorals en desenes de municipis de Madrid.

Una trama de la qual ell era el cervell juntament amb l'exsecretari general del PP de Madrid, exconseller de Presidència de Madrid i exalcalde de Valdemoro, Francisco Granados, a qui acusa de lucrar-se i de ser l'ideòleg d'operacions immobiliàries que la seva empresa va desenvolupar en aquesta localitat quan ell era alcalde. El mateix Granados va participar en l'empresa de Marjaliza usant, per ocultar el seu nom, la dona del seu cap de gabinet a l'Ajuntament, en un percentatge que en el seu primer dia de declaració concreta en el 10 o 20% i l'endemà acaba rebaixant al 2%.

Però la confessió de Marjaliza no es queda en Granados, sinó que afecta desenes d'alcaldes i regidors de localitats com Parla, Pinto, Moraleja d'Enmedio, Serranillos de la Valle, Aranjuez, Torrejón de Velasco, Alcalá de Henares, Valdemoro, Móstoles, Getafe, Moralzarzal i Collado Villalba.

El cervell de la trama apunta directament a Tomás Gómez, exalcalde de Parla i exsecretari general del PSM, i afirma haver-li pagat "mítings, banderoles, begudes, moltes coses" a canvi de l'adjudicació de "sis o set parcel·les" per a la construcció de habitatges.