Per al President de la Generalitat, Carles Puigdemont, "ha arribat el moment d'alleujar la càrrega fiscal dels catalans", i que això es farà, de forma immediata, reduint l'IRPF a les rendes més baixes. Ho va anunciar, ahir, en el marc de la reunió del Cercle d'Economia de Sitges, per on desfilaran, fins dissabte i en plena precampanya, els líders dels principals partits polítics espanyols. Puigdemont va remarcar que la baixada de l'IRPF a les rendes baixes no es "compensarà" en cap cas amb un increment d'aquest impost a qui més cobren.

Amb l'anunci, Puigdemont va voler tancar la polèmica pel vicepresident Oriol Junqueras, qui va avançar que el Govern estudiava la possibilitat de reduir l'IRPF a rendes més baixes a costa de les més altes. I ho va fer davant d'uns 400 empresaris, als quals el President va recordar que els catalans són els que més IRPF paguen a Espanya, tant els que tenen rendes baixes com els que les tenen mitjanes i altes. Ara, "després d'uns anys de molts esforços col·lectius", Puigdemont entén que "és el moment" de rebaixar la pressió fiscal amb una reducció de tipus a aquells que tenen menors rendes, primer.

"Les famílies ho notaran immediatament, mes a mes, amb unes retencions menors sobre els seus ingressos", va explicar el cap de l'Executiu, que va afirmar que aquesta "important mesura social" contribuirà a la recuperació del consum. Tanmateix, va exposar que "no té sentit" apujar aquest impost als qui més cobren, ja que que fer-ho seria "enfocar malament el problema", perquè la fiscalitat és molt elevada. Puigdemont va incidir que aquesta baixada impositiva "no és imprudent" ni posa en risc el pressupost del Govern, que no es veurà afectat "fins d'aquí a tres anys" i "cal aprofitar aquest desfasament".

L'impacte de la modificació de l'IRPF no tindria efecte sobre la caixa catalana fins al 2019, quan tocarà liquidar l'impost amb l'Estat. Aleshores, va dir Puigdemont, "estarem en un paradigma diferent", amb una economia més forta que hauria de permetre fer els pressupostos en unes condicions més favorables. El principal problema de Catalunya, va remarcar el President, és el model de finançament, que provoca que Catalunya pateixi un desequilibri entre el nivell tributari i els recursos disponibles per fer política social i econòmica. "Catalunya genera suficients recursos tributaris. El que necessitem és poder disposar dels ingressos que generem".

Després d'assegurar que "no hi ha marge" per al desenvolupament econòmic de Catalunya amb el model de finançament autonòmic, va lamentar que, fins i tot acceptant que un nou govern reformés en un temps rècord el sistema, aquest no es posaria en marxa abans del gener del 2017. La reforma, segons Puigdemont, hauria de donar a Catalunya 2.500 milions d'euros amb efectes immediats.