El cap del govern, Mariano Rajoy, presidirà avui al palau de la Moncloa una reunió del Consell de Seguretat Nacional que, entre altres assumptes, analitzarà la situació a Veneçuela i la repercussió que té en els interessos espanyols en aquest país. Rajoy presidirà aquesta reunió, de caràcter ordinari i que serà la primera amb el govern en funcions, abans de la qual, com tots els divendres, participarà també en el Consell de Ministres.

Fonts del govern van explicar que entre els assumptes que es tractaran a la cita del Consell de Seguretat hi haurà una anàlisi del moment que viu Veneçuela i, en particular, la situació dels espanyols i dels interessos empresarials estatals en aquest país. En concret, són gairebé 200.000 els espanyols que viuen a Veneçuela, i al govern li preocupa com els pot afectar tot el que està passant al país llatinoamericà. A més, es tractarà la lluita contra la immigració il·legal i el problema dels refugiats que arriben a la Unió Europea i, en concret, la seva acollida per part d'Espanya.

L'oposició veneçolana pretén impulsar un referèndum per revocar el mandat del president, Nicolás Maduro, que ha decretat l'estat d'excepció. Són reiterades les crítiques que Maduro està llançant contra Rajoy, mentre que el govern d'Espanya segueix recordant la necessitat que a Veneçuela es respectin els drets humans i siguin alliberats els presos polítics.

La d'avui serà la primera reunió del Consell de Seguretat Nacional des de les eleccions del 20 de desembre i, per tant, és la primera amb Rajoy i els seus ministres actuant en funcions. L'última vegada que el president va citar aquest òrgan va ser el dia 20 de novembre, i en aquella ocasió es va analitzar la resposta davant els últims atemptats terroristes a França i es van repassar les missions internacionals contra el terrorisme gihadista en què participa Espanya.

Per part seva, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, es va defensar de les crítiques de Podem pel seu viatge a Veneçuela afirmant que ells han anat a "ajudar" mentre altres "a guanyar diners", i va demanar a Pablo Iglesias que, ja que "té contactes" amb el règim de Nicolás Maduro, intercedeixi davant els presos polítics.

El líder de Ciutadans, a la seva arribada a l'aeroport de Barajas després d'una visita de tres dies convidat per l'Assemblea Nacional veneçolana, que controla l'oposició al règim chavista, va rebutjar les acusacions que va anar a Veneçuela a fer campanya i va demanar "no intentar treure diferències polítiques" d'aquest viatge al país caribeny, on hi ha molta gent "patint", també espanyols.

Va insistir que el partit liderat per Pablo Iglesias ha de reconèixer almenys el que està passant a Veneçuela perquè allò és "un fracàs" i, en lloc de posar "traves", haurien d'ajudar que els presos polítics siguin excarcerats.

Iglesias va emmarcar en la precampanya electoral la visita a Veneçuela de Rivera, i va dir que no hi veu "sentit"a una intervenció com la seva. "Crec que no és un escenari en el qual tingui sentit que intervinguin els candidats a la presidència d'Espanya, però cadascú pot fer el que vol", va afegir Iglesias.