El debat a quatre que enfrontarà els candidats a la Moncloa de les principals forces polítiques espanyoles -Mariano Rajoy, del PP, Pedro Sánchez, del PSOE, Pablo Iglesias, de Podem, i Albert Rivera, de ciutadans- se celebrarà el proper 13 de juny a la nit.

Segons fonts del PP, el debat se celebrarà a l'Acadèmia de Televisió, i serà realitzat de forma conjunta per les tres principals cadenes de l'estat: TVE, Atresmedia i Mediaset.

Així, un "consorci tècnic" de les tres cadenes s'encarregarà de "la realització i de la moderació" d'aquesta cita.

Serà el primer debat televisiu entre el president en funcions, Mariano Rajoy, i els candidats de les altres tres forces polítiques esmentades, ja que en la campanya de les darreres eleccions el líder del PP només va voler debatre amb Pedro Sánchez causa que Ciutadans i Podem encara no tenien representació al Congrés.

Després de diverses setmanes de negociacions, el debat se celebrarà finalment el dia 13, una data sobre la qual tenien dubtes les formacions polítiques al principi perquè aquest mateix dia Espanya juga un partit de l'Eurocopa de futbol. Com que la trobada esportiva tindrà lloc a les tres de la tarda, els partits han coincidit que el debat pot celebrar-se a la nit aquest mateix dia.

Es tracta, a més, de la primera setmana de campanya, la qual tradicionalment prefereixen els partits per celebrar els debats com han admès fonts del PP, PSOE i Ciutadans.

No és el cas de Podem, que preferia la segona setmana, com ha reconegut, en declaracions a Efe, Íñigo Errejón. El cap de campanya de Podem i secretari polític de la formació va explicar que el seu partit hagués volgut la segona setmana, però en qualsevol cas valoren que se celebri, i consideren que serà "el debat" i "un punt d'inflexió en la campanya", va afegir.

Un cop decidida la data del debat, els partits podran tancar ja les campanyes electorals dels seus candidats, que previsiblement aquest dia es dedicaran a preparar el debat amb els seus equips i no celebraran més actes.

D'altra banda, ahir, el candidat del PSOE, Pedro Sánchez, va demanar al PP que, encara que guanyi en vots les eleccions del 26 de juny, "no veti el partit que obtingui més escons per presentar-se a la investidura", alhora que va assegurar que ell "no es planteja" l'abstenció perquè governin el populars.

Sánchez va reafirmar la seva intenció de buscar el suport de Podem i es va mostrar convençut que, si el PSOE guanya els comicis, "l'ala moderada" de la formació morada, en què ha inclòs Iñigo Errejón, li donarà el suport per ser investit. El líder socialista ha fet aquesta reflexió durant la seva intervenció en el fòrum organitzat pel diari El Mundo a l'espai El Confidencial de Madrid.

"No vetarem cap força política del canvi i, si el PSOE és primer, els que ens van dir que no, ens diran que sí", va vaticinar Sánchez.

El secretari general va subratllar que la seva intenció és guanyar els comicis, però que, si no ho fa, també intentarà formar govern, en contra de la tesi de la presidenta andalusa, Susana Díaz, que el PSOE ha de ser primera força si vol arribar a la Moncloa.

El president de C's, Albert Rivera, va demanar a Rajoy que no vengui "fum", referint-se a la baixada de l'IRPF que ha promès el candidat del PP, perquè per a això ja hi ha el líder de Podem, Pablo Iglesias, i també el va animar a no fer promeses que no pot complir.

Ahir, el vicesecretari d'Organització del PP, Fernando Martínez-Maillo, va ratificar l'objectiu del PP de reduir l'IRPF en la pròxima legislatura i va justificar aquesta meta en la trajectòria que creu que ha demostrat: "nosaltres som el partit dels impostos baixos". Martínez-Maíllo va certificar la pretensió del PP d'emprendre aquesta baixada de l'IRPF ja promesa en les eleccions del 20 de desembre i que torna a plantejar davant els comicis del 26 de juny, consistent a rebaixar del 19 al 17 per cent el tipus mínim i del 45 al 43 el màxim.