El Parlament alemany va aprovar ahir per pràctica unanimitat una resolució que reconeix com genocidi les matances d'armenis comeses fa més d'un segle per l'imperi otomà, decisió que va obrir una nova crisi diplomàtica entre Berlín i Ankara.

La moció, consensuada per la coalició de conservadors i socialdemòcrates que dóna suport al Govern d'Angela Merkel, juntament amb Els Verds, només va rebre un vot en contra i una abstenció, va confirmar el president del Bundestag (cambra baixa), Norbert Lammert, després aproximadament d'una hora de debat.

El text reconeix com a "genocidi" -terme que rebutja Turquia- la mort d'entre 800.000 i 1,5 milions de persones de les minories cristianes d'Armènia a les matances de 1915, així com la responsabilitat alemanya en ells, com a país aliat llavors amb l'Imperi Otomà. Després de fer-se pública l'aprovació, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, es va afanyar a afirmar, com ja havia advertit prèviament, que "afectarà seriosament a les relacions entre Alemanya i Turquia".

Com a "primera reacció" va anunciar la crida a consultes del seu ambaixador a Berlín, Hussein Avni Karslioglu, que havia assistit al debat des de la tribuna de convidats del Bundestag, en la qual hi va ser l'ambaixador d'Armènia.

En roda de premsa al costat del secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, Merkel va afirmar que les relacions entre Alemanya i Turquia són molt àmplies, tot i que hi hagi diferències, i va assegurar que és molt el que uneix els dos països. Abordar qüestions controvertides "forma part també d'una democràcia", va subratllar la cancellera, que va ressaltar els llaços entre Turquia i Alemanya, on viuen més de tres milions de ciutadans amb arrels turques. La resolució del Bundestag, rebuda des de la tribuna de convidats amb desenes de pancartes on es podia llegir "Gràcies", complica les relacions d'Ankara i el govern de Merkel, que ha situat a Turquia com a aliat clau en la crisi dels refugiats.

Un dels moments més tensos va tenir lloc el passat mes d'abril, quan Erdogan va presentar una demanda per injúries contra un humorista alemany i va forçar la Cancelleria a donar llum verda per a l'obertura del procés penal.

Merkel va expressar el seu desig de contribuir a "impulsar el diàleg entre Armènia i Turquia" i, en la mateixa línia, Stoltenberg va advocar per una ràpida normalització de les relacions entre els dos països i va cridar a evitar un augment de les tensions.