El president del govern en funcions, Mariano Rajoy, va assenyalar ahir que Espanya està "a la meitat de la tasca", amb un projecte "en marxa", i va advocar per seguir aquest camí i va assenyalar, davant les eleccions del proper 26 de juny, que el país "no està per fer experiments ni per bromes".

Rajoy, que va visitar ahir Jerez de la Frontera i Ceuta, va participar en diversos actes de partit i va fer un recorregut a peu per les dues ciutats, en vigílies de l'inici oficial de la campanya electoral.

En ambdues ciutats el cap de l'Executiu va defensar la gestió que ha fet en els últims anys perquè creu que ha permès superar la situació en què es trobava Espanya, i va recalcar que ara el que cal és perseverar en les mateixes polítiques i en les reformes que s'han posat en marxa. A Jerez, i davant les propostes que plantegen altres opcions polítiques, va subratllar que "Espanya no està per fer experiments ni està per bromes". "Espanya està per formar un govern que sigui capaç de generar confiança, que tingui els objectius molt clars, i alguns els tenim, i que sigui capaç d'aplicar mesures per aconseguir els objectius", va assenyalar Rajoy.

Per la seva banda, el secretari general i candidat del PSOE, Pedro Sánchez, va retreure al líder de Podem, Pablo Iglesias, que intenti apropiar-se la ideologia dels socialistes i el va advertir que "la socialdemocràcia no es ven en un catàleg". Sánchez va criticar la iniciativa de Podem de presentar les mesures del seu programa electoral agrupades en un catàleg gairebé idèntic als de la botiga de decoració sueca Ikea.

"Iglesias diu que és socialdemòcrata i ho ha presentat en un catàleg. Em recordava dels meus pares, que són socialistes, dels meus avis, que són socialistes. El socialisme es porta al cor. La socialdemocràcia no es ven per un catàleg", va dir Sánchez a Iglesias en declaracions al telenotícies de TVE. Sánchez va subratllar que el que necessita Espanya és "un projecte socialdemòcrata liderat pel PSOE", perquè és l'únic partit que representa "solvència, projecte i equip", al contrari de Podem i el PP. "En Iglesias no hi veig projecte, més aviat projectes en funció del conglomerat de sigles que ha anat sumant, i tampoc hi veig equip. I en Mariano Rajoy, poc equip, i el projecte, millor per oblidar-lo", va comparar. Malgrat les crítiques a la formació d'Iglesias, el líder del PSOE va reafirmar que el seu partit "apostarà per entendre's" amb Podem i Ciutadans per fer realitat un nou govern. Segons la seva opinió, "el canvi exigeix que hi hagi molts espanyols que se sentin representats en aquest govern del canvi", que ha de ser "transversal".

Sánchez va fer aquestes declaracions després que Podem hagi agrupat el seu programa electoral en un catàleg molt similar al d'Ikea, en el qual ofereix reduir la taxa d'atur a l'11 % el 2019, acabar la legislatura amb 20 milions d'ocupats, una despesa pública de 60.000 milions en aquest període i una recaptació de 10.000 milions per IRPF. Aquestes són algunes de les propostes amb què la formació lila concorre a les eleccions del 26 de juny i que ahir van presentar en roda de premsa els responsables d'Anàlisi, Carolina Bescansa; d'Economia, Nacho Álvarez; i de Programa, Txema Guijarro.