Vaga de Renfe del 10 de juny: Rull anuncia sancions contra Adif i Renfe per mala gestió xarxa ferroviària

A la reducció dels trens en servei s'hi ha sumat aquest matí un col·lapse a la part sud de la xarxa de rodalies

10.06.2016 | 17:41
Un tren marxa de l´estació de Sants de Barcelona, avui.
Un tren marxa de l´estació de Sants de Barcelona, avui.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat aquest divendres que la Generalitat aplicarà expedients sancionadors a Adif i a Renfe per la "gestió inadequada" de la xarxa ferroviària catalana. Durant la seva visita a les Terres de l'Ebre i després de reunir-se amb la Plataforma de Trens Dignes (PTD) de la zona, el conseller ha qualificat de "negligents" les actuacions d'Adif i Renfe davant incidents com el que es va produir dilluns passat a Mont-roig que, a dia d'avui, segueix afectant tot el trànsit sud de la xarxa de rodalia.

"Nosaltres som els titulars del servei i quan hi ha una gestió inadequada, hem de ser capaços d'anar per la via judicial", ha dit Rull, que ha atribuït l'incident de dilluns passat a un "problema de desinversió". L'avaria de Mont-roig segueix provocant avui retards de fins a cinc hores en les circulacions que donen servei tant al camp de Tarragona com les Terres de l'Ebre, cosa que, segons Rull, és conseqüència de l'existència d'"una xarxa mal mantinguda i sotmesa a uns nivells de desinversió alarmants".

Tot això mentre a Rodalies s'està vivint un dia de serveis mínims. Al matí, la companyia Renfe ha xifrat en un 95 per cent el compliment dels trens previstos a causa de la vaga de maquinistes. Entre les 6 i les 9.30 hores d´avui els serveis mínims eren del 66%. 6 dels 150 trens previstos en el decret de serveis essencials per a aquest horari, però, no han circulat, segons fonts de l'empresa ferroviària. Renfe assegura que, en la resta de serveis s´han complert els horaris, però testimonis recollits a les estacions i a les xarxes socials no coincideixen amb aquesta versió.

Des de dos quarts de deu i fins a les cinc de la tarda, els serveis mínims decretats pel departament de Treball Afers Socials i Famílies de la Generalitat, obliguen a circular 1 de cada 3 trens a cada línia. A partir de les 17 h, tornaran a regir els serveis fixats per a hora punta, és a dir el 66% dels trens de Rodalies, com a mínim.

Una vaga que es repetirà els dies 12, 14 i 14 de juny

La vaga convocada a Renfe pel Sindicat Espanyol de Maquinistes i Ajudants Ferroviaris (Semaf) per als dies 10, 12, 14 i 16 de juny alterarà el funcionament de tota la xarxa ferroviària tant a Rodalies com a trens regionals i de llarga distància. De fet, aquest dijous ja es van viure retards generalitzats a la xarxa ferroviària. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat han decretat uns serveis mínims per garantir el 66% del servei de Rodalies i trens regionals en hores punta, de 6 a 9.30 h i de 17 a 20.30 h, en dies laborables. Això afecta els dies 10 (divendres), 14 (dimarts) i 16 (dijous).

Per a la resta de les hores dels dies laborables i per a tota la jornada del proper diumenge 12 de juny, el decret de mínims estableix que han de circular com a mínim el 33% dels trens. Pel que fa als trens de llarga distància el Ministeri de Foment ha decretat que funcioni el 72% del servei de l´AVE i el 63% dels trens Avant.

Retards generalitzats previs a la vaga

Les hores prèvies a la primera jornada de vaga es van caracteritzar per retards generalitzats a les línies de Rodalies i de Mitjana Distància. Les afectacions més destacades es van produir aquest dijous al matí a les línies R1, R3 i R4. La companyia Renfe va explicar que aquestes demores, d´entre 30 minuts i una hora, es devien a la situació de "conflictivitat laboral", insinuant d´aquesta manera que les incidències estaven provocades per una vaga encoberta. A la tarda, encara hi havia retards de 20 minuts en aquestes tres línies.

El sindicat Semaf va negar, en canvi, que aquests retards fóssin provocats i els va atribuir a les males condicions de les instal·lacions gestionades per Adif.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal
El PDECat fa una crida als catalans que se senten ´orfes´ i ´decebuts´

El PDECat fa una crida als catalans que se senten ´orfes´ i ´decebuts´

La coordinadora general del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat), Marta Pascal, va fer una...

Jornada històrica dels castellers de Vallls

La Vella de Valls fa la millor actuació castellera de tots els temps per Santa Úrsula

El nombre de matrimonis es manté estable a Catalunya durant el 2015

El nombre de matrimonis es manté estable a Catalunya durant el 2015

L'edat mitjana al primer matrimoni s'ha endarrerit tres anys des del 2005 i se situa en 34,7 i...

Òmnium revisitarà les grans mobilitzacions des del 1950

Òmnium revisitarà les grans mobilitzacions des del 1950

Cuixart defensa que les protestes socials han configurat el país

Enllaços recomanats: Premis cinema