El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat aquest divendres que la Generalitat aplicarà expedients sancionadors a Adif i a Renfe per la "gestió inadequada" de la xarxa ferroviària catalana. Durant la seva visita a les Terres de l'Ebre i després de reunir-se amb la Plataforma de Trens Dignes (PTD) de la zona, el conseller ha qualificat de "negligents" les actuacions d'Adif i Renfe davant incidents com el que es va produir dilluns passat a Mont-roig que, a dia d'avui, segueix afectant tot el trànsit sud de la xarxa de rodalia.

"Nosaltres som els titulars del servei i quan hi ha una gestió inadequada, hem de ser capaços d'anar per la via judicial", ha dit Rull, que ha atribuït l'incident de dilluns passat a un "problema de desinversió". L'avaria de Mont-roig segueix provocant avui retards de fins a cinc hores en les circulacions que donen servei tant al camp de Tarragona com les Terres de l'Ebre, cosa que, segons Rull, és conseqüència de l'existència d'"una xarxa mal mantinguda i sotmesa a uns nivells de desinversió alarmants".

Tot això mentre a Rodalies s'està vivint un dia de serveis mínims. Al matí, la companyia Renfe ha xifrat en un 95 per cent el compliment dels trens previstos a causa de la vaga de maquinistes. Entre les 6 i les 9.30 hores d´avui els serveis mínims eren del 66%. 6 dels 150 trens previstos en el decret de serveis essencials per a aquest horari, però, no han circulat, segons fonts de l'empresa ferroviària. Renfe assegura que, en la resta de serveis s´han complert els horaris, però testimonis recollits a les estacions i a les xarxes socials no coincideixen amb aquesta versió.

Des de dos quarts de deu i fins a les cinc de la tarda, els serveis mínims decretats pel departament de Treball Afers Socials i Famílies de la Generalitat, obliguen a circular 1 de cada 3 trens a cada línia. A partir de les 17 h, tornaran a regir els serveis fixats per a hora punta, és a dir el 66% dels trens de Rodalies, com a mínim.

Una vaga que es repetirà els dies 12, 14 i 14 de juny

La vaga convocada a Renfe pel Sindicat Espanyol de Maquinistes i Ajudants Ferroviaris (Semaf) per als dies 10, 12, 14 i 16 de juny alterarà el funcionament de tota la xarxa ferroviària tant a Rodalies com a trens regionals i de llarga distància. De fet, aquest dijous ja es van viure retards generalitzats a la xarxa ferroviària. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat han decretat uns serveis mínims per garantir el 66% del servei de Rodalies i trens regionals en hores punta, de 6 a 9.30 h i de 17 a 20.30 h, en dies laborables. Això afecta els dies 10 (divendres), 14 (dimarts) i 16 (dijous).

Per a la resta de les hores dels dies laborables i per a tota la jornada del proper diumenge 12 de juny, el decret de mínims estableix que han de circular com a mínim el 33% dels trens. Pel que fa als trens de llarga distància el Ministeri de Foment ha decretat que funcioni el 72% del servei de l´AVE i el 63% dels trens Avant.

Retards generalitzats previs a la vaga

Les hores prèvies a la primera jornada de vaga es van caracteritzar per retards generalitzats a les línies de Rodalies i de Mitjana Distància. Les afectacions més destacades es van produir aquest dijous al matí a les línies R1, R3 i R4. La companyia Renfe va explicar que aquestes demores, d´entre 30 minuts i una hora, es devien a la situació de "conflictivitat laboral", insinuant d´aquesta manera que les incidències estaven provocades per una vaga encoberta. A la tarda, encara hi havia retards de 20 minuts en aquestes tres línies.

El sindicat Semaf va negar, en canvi, que aquests retards fóssin provocats i els va atribuir a les males condicions de les instal·lacions gestionades per Adif.