El baròmetre preelectoral que el CIS va fer públic ahir pronostica una victòria del PP a les eleccions del 26-J amb una forquilla que va de 118 a 121 escons (123 el 20-D), i apunta el possible sorpasso de Podem al PSOE. La coalició de Pablo Iglesias i Alberto Garzón i les seves confluències a Catalunya, el País Valencià i Galícia aconseguirien entre 88 i 92 escons (71 el 20-D), i superarien el PSOE, que quedaria en tercer lloc amb 78-80 escons (90 el 20-D).

Tot i això, PSOE i Podem no en tindrien prou amb els seus vots per fer un acord a dos perquè la part alta de les seves forquilles sumaria 172 escons i la majoria absoluta al Congrés se situa als 176. C's quedaria amb 38 o 39 escons, una mica per sota dels resultats anteriors (40). A Catalunya la victòria seria per a En Comú Podem, amb 14 o 15 escons (12), al davant d'ERC, que n'obtindria 8 o 9 (9), el PSC, que n'aconseguiria 8 (8), i CDC, que quedaria amb 6 o 7 diputats (8). C's aconseguiria 5 representants (5) i el PP 4 o 5 (5)

L'enquesta es va fer a través de 17.488 entrevistes a 1.266 municipis de l'Estat entre el 4 i el 22 de maig. Calcula que el PP aconseguiria el 29,2% dels vots (28,72% el 20-D). Units Podem, amb el 25,6% (24,33%), superaria per primera vegada el PSOE, que quedaria amb el 21,2% del cens (22,01%). C's continua en quarta posició també en estimació de vot, amb el 14,6% (13,93%).

Pel que fa a Units Podem i les seves confluències, la coalició obtindria en solitari entre 58 i 60 escons i el 16,4% dels vots (42 escons i 12,67% el 20-D), mentre que En Comú Podem hi sumaria entre 14 i 15 escons i el 4,5% dels vots (12 i el 3,69% el 20-D), Compromís-Podem-EUPV entre 9 i 10 escons i el 3% dels vots (9 i el 2,67% el 20-D), i En Marea 7 diputats més i l'1,7% dels vots (6 i l'1,63% el 20-D).

Pel que fa a la resta de formacions, el PNB quedaria amb 5 diputats i l'1,2% dels vots (6 i 1,2% el 20-D), i EH Bildu obtindria 3 escons i el 0,9% dels vots (2 i el 0,87% el 20-D). Coalición Canària perdria el seu únic diputat i no entraria al Congrés.

El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, considera que les dades que atribueix al PP l'enquesta són un "estímul" per seguir treballant durant la campanya electoral en situar-lo com el partit més votat.

El cap de l'Executiu en funcions va remarcar que el que més li importa del sondeig és que el PP és la primera força política i això representa un esperó per seguir treballant. Va explicar que Espanya ha superat "el pitjor", però que encara falta una gran part de la tasca i el PP vol representar "aquesta Espanya moderada, responsable i que creu que el gran objectiu ha de ser la creació d'ocupació i uns bons serveis socials".

Després d'insistir que el PP aposta per metes com la millora de les pensions, va mostrar el seu rebuig als que aposten per "l'extremisme i la radicalitat i que al final -va dir- sempre acaben portant a la ruïna els països". "El PP serà al davant, serà la moderació", va subratllar Rajoy.

Per la seva banda, el candidat del PSOE, Pedro Sánchez, va afirmar, en referir-se a l'enquesta del CIS que pronostica el sorpasso de Podem-IU, que "els espanyols tracten millor els socialistes que les empreses demoscòpiques". Segons Sánchez, el PSOE té "millors condicions i més opcions de guanyar" les eleccions del 26 de juny que les del 20 de desembre passat. "La meva experiència és que els espanyols tracten millor els socialistes que les empreses demoscòpiques", va opinar. Per al líder socialista, el que ha posat en relleu el sondeig del CIS és que Mariano Rajoy "ho té molt complicat per ser president, per no dir impossible, perquè la dreta de Ciutadans no li donarà suport".

El líder de Podem, Pablo Iglesias, va dir que se li fa "estrany" imaginar els seus dos gossos al Palau de la Moncloa si aconsegueix ser el president del govern després de les eleccions del 26 de juny. Aquesta va ser la confessió d'Iglesias en el tram final de l'entrevista que va concedir ahir al programa Julia en la Onda, d'Onda Cero, on també va parlar del baròmetre del CIS per assenyalar que les dues opcions que s'estan debatent la victòria són el PP i Units Podem. Va afegir que entre aquestes dues opcions per arribar a la Moncloa, el PSOE serà "l'àrbitre".

Segons Iglesias, si la seva candidatura obté més vots que la del PSOE li trucarà la mateixa nit electoral del 26 de juny per demanar-li que s'aliï amb ell per aconseguir "un govern progressista", i va afegir que si queda darrere del PSOE en nombre de paperetes, farà el mateix. Tot i que va reconèixer que Sánchez i ell "no hem tingut sempre bones paraules", va destacar que ara toca parlar de futur, i això els aboca a l'entesa.

El president de Ciutadans i candidat a la presidència del govern, Albert Rivera, va afirmar que les dades del sondeig demostren que C's "es consolida en un espai de centre polític". Rivera va subratllar també l'augment "dels populismes", que "creixen quan no hi ha solucions", i va dir que "la millor manera de frenar-los és amb solucions i amb regeneració democràtica", de manera que "alguns ja no tindrien brou de cultiu per créixer a costa del dolor i la frustració de molta gent".