És una hectàrea de terreny al Vinyet solsoní, la zona rural que envolta la capital del Solsonès i que va perdre la vinya que li dóna nom en la plaga de fil·loxera del segle XIX. El Vinyet és aquest indret que combina la possibilitat de ser al centre de la ciutat caminant en només deu minuts amb tots els avantatges i l'encant de la vida rural. Aquí, a la masia Cal Robert, és on trobem l'hort i les instal·lacions de Riuverd.

Tenen una hectàrea d'horta al peu del Castellvell d'Olius, aquesta silueta omnipresent que els solsonins s´han fet seva i que Riuverd llueix al seu logo en combinació amb el perfil de l'imponent xiprer que ens dóna la benvinguda a la casa i la mateixa silueta de Cal Robert.

Però Riuverd és més que una explotació agrària dedicada al conreu de productes d'hort de qualitat i saludables: és una empresa d'inserció que es va posar en marxa l'octubre del 2014 amb tres socis treballadors. Es tracta de Jordi Corbera, educador social, Javier Fernández, cuiner de professió, i Xavi Rendé, jardiner, que van decidir posar en marxa aquesta empresa sense ànim de lucre que té com a primer objectiu la integració i la formació sociolaboral de persones en situació d´exclusió, especialment joves de Solsona i la seva comarca. En aquest moment tenen 6 joves a la cooperativa.

Riuverd conrea productes de temporada al seu hort sense fertilitzants ni tractaments químics i després els serveix en cistells a domicili, alhora que elabora melmelades, conserves i salses que des de Solsona es distribueixen a diversos punts de Catalunya. Jordi Corbera assegura que «estem molt contents de l'acollida que estan tenint els nostres productes i els serveis que oferim».

L'hort de Riuverd espera els visitants del «Benvinguts a pagès» amb les fileres d'enciams de diferents varietats i mides, alguns a punt per ser collits i altres d´acabats de plantar, les carxoferes, pebroteres, carbassoneres, cols i els fruiters, joves, com la mateixa empresa. En un hivernacle instal·lat al bell mig del terreny s'hi veuen enfilalls de tomaqueres que tot just comencen a brotar. I és que, com diu Corbera, «el moment en què s'ha organitzat el cap de setmana de visites no és pas el millor perquè l'hort llueixi, hauria estat fantàstic que fos el temps de collir tomàquets i que els visitants els haguessin pogut agafar de la mata i menjar-se'ls, perquè un tomàquet acabat de collir, això sí que val la pena!».

Tot i això, estan acabant de posar a punt la finca per rebre els visitants: «arreglarem un espai per fer d'aparcament», explica. «I els ensenyarem i explicarem com es conrea el safrà», afirma assenyalant dues feixes «on ara encara està en fase de bulb i necessita 4 anys per ser collit».

Javier Fernández, el cuiner, explica que després de la visita a l'hort i a l'obrador prepararan un tast de les seves melmelades i salses per a tots aquells que s'acostin a Riuverd, i comenta que «està molt bé que la gent que vingui pugui anar després a un dels restaurants de la comarca i trobar un menú en què el plat que s'estan menjant està fet amb les nostres faves o pèsols».