La Policia de West Yorkshire (nord d'Anglaterra) va revelar que investiga possibles "vincles amb l'extrema dreta" de l'autor de l'assassinat de la diputada laborista Jo Cox. En una declaració, la policia va comunicar que treballa amb la Unitat Antiterrorista del nord-est del país en l'assassinat a trets de la parlamentària britànica, presumptament perpetrat per un home de 52 anys, Tommy Mair, la família del qual també va informar que tenia antecedents per problemes mentals.

"Tenim constància de l'especulació que hi ha als mitjans de comunicació en relació amb el vincle del sospitós amb els serveis de salut mental i aquesta és una clara línia d'investigació que estem seguint", va explicar la cap de Policia, Dee Collins, que va afegir que estudien a més la suposada relació de l'assassí amb "l'extrema dreta". Aquesta última hipòtesi és "una línia de recerca prioritària" que ajudarà a "establir el motiu de l'atac a Jo", segons Collins.

Els agents estan intentant, a més, aclarir com l'home "va poder arribar a tenir possessió d'una arma de foc il·legal". Segons un informe policial, en el moment en què Cox va ser agredida, "un home de 77 anys va intervenir valentament per ajudar" la diputada i, en fer-ho, "va patir una greu ferida a l'abdomen" per la qual està ingressat a l'hospital, on es troba estable. El cos policial de West Yorkshire va explicar que els agents continuaran interrogant Tommy Mair, després que els exàmens mèdics concloguessin que el presumpte autor de la mort de Cox és "apte" tant per ser detingut com interrogat.

Durant la investigació, ha sortit a la llum que la diputada va rebre en dues ocasions "comunicacions malicioses de naturalesa sexual a la seva oficina parlamentària a Westminster", que estan sent investigades per la Policia Metropolitana de Londres i per les quals es va cridar l'atenció a una persona, que no és Mair.

Segons testimonis presencials, Tommy Mair va cridar "el Regne Unit va primer" durant el mortal atac contra la política. Veïns i familiars del presumpte assassí van comentar a diversos mitjans locals que Mair havia ajudat en el passat a aprendre l'idioma anglès a persones asiàtiques en aquest país i que mai havia parlat de temes polítics o racials.

El germà de Mair, Scott, de 50 anys, va detallar que el seu germà comptava amb un "historial de malaltia mental", si bé "havia rebut ajuda". També el germanastre del sospitós, Duane St Louis, va dir que Mair mai havia expressat en el passat opinions sobre el Regne Unit, política o tendències racials.

Londres es va despertar de dol, amb les banderes a mig pal, mentre els ciutadans portaven flors, escrivien missatges encoratjadors i encenien espelmes en record de Cox. Un dels llocs més visitats va ser el barri de Wapping, a prop del Pont de la Torre de Londres, a la riba del riu Tàmesi, zona en la qual està fondejat el vaixell cobert d'ofrenes on vivia la diputada, amb el seu marit i els seus dos fills.

La campanya sobre el referèndum de la Unió Europea, que tindrà lloc dijous que ve, va continuar suspesa per la commoció que ha causat el succés al Regne Unit però, als carrers no es parlava d'una altra cosa.