El cop de porta del Regne Unit a la UE deixa el futur del continent en la incertesa

David Cameron ha anunciat la seva dimissió, que farà efectiva l'octubre vinent. Sotragada a les borses pel resultat del referèndum de permanència dels britànics a la Unió

24.06.2016 | 14:21
Una bandera britànica i una d´europea, a Londres, en una imatge d´arxiu.

El primer ministre britànic, David Cameron, ha anunciat la seva intenció de dimitir a l'octubre després que el Regne Unit hagi votat a favor de la sortida del país de la Unió Europea (UE).

El referèndum del Brexit sobre la permanència de Regne Unit en la Unió Europea celebrat aquest dijous s'ha saldat amb un resultat a favor de la sortida de la segona economia del continent, un desenllaç sense precedents en el projecte comunitari i que obre un període d'incertesa tant per al nou encaix britànic en el continent, com per a la sostenibilitat d'un bloc que ha perdut un dels seus més influents membres.

El 'Brexit' ha aconseguit una victòria rebuda pels seus partidaris com el "dia de la independència britànica", una eufòria que contrasta amb la negativa reacció dels mercats, que evidencien les serioses implicacions d'una decisió contra la qual havien lluitat la pràctica totalitat de les forces polítiques, econòmiques i socials de Regne Unit.

Al costat dels efectes sobre la volatilitat financera, el 'statu quo' britànic s'enfronta a un terratrèmol polític amb epicentre en el número 10 de Downing Street, ja que el primer ministre, David Cameron, havia apostat per una opció, la de la permanència, ignorada per la majoria dels ciutadans.

Amb una participació del 71,3 %, la més important registrada en una votació al Regne Unit des del 1992 i més de sis punts per sobre del plebiscit de 1975 que havia confirmat la permanència en l'en aquells dies Comunitat Econòmica Europa, l'escrutini ha donat una tomb sense precedents a una nit electoral que havia arrencat amb les enquestes a favor de la continuïtat.

Nombroses incògnites

Una altra de les incògnites és el grau de preparació de Regne Unit per a un procés que podria portar anys, ja que el propi primer ministre havia assegurat públicament que no hi havia "pla B".

Després de jugar-se la seva credibilitat a la carta d'una aposta que, segons ell, faria el país "més fort i més segur", Cameron ha quedat ja com el principal perjudicat d'una campanya que ha dividit la societat britànica per una estratègia partidària, ja que, més que per clam popular, el referèndum va sorgir per sufocar l'incendi que Brussel·les portava generant en els conservadors des de fa dècades.

L'oposició laborista ha suggerit ja la necessitat de la seva dimissió davant un escenari sense precedents en el qual l'única certitud és que, de vèncer la sortida, la decisió seria "irreversible". No en va, David Cameron havia avançat ja que el procés formal de retirada dels 28 començaria immediatament.

Encara que el Tractat de Lisboa estableix les pautes d'aquest procediment en l'article 50, el primer moviment ha de sortir de l'estat membre, que ha de notificar a la UE el seu desig d'abandonar. De fet, Londres no està obligat a procedir imminentment, és més, els partidaris de trencar amb Brussel·les han manifestat ja la seva preferència per esperar, ja que, malgrat mesos de campanya, la fórmula que regiria segueix sent una incògnita.

Els terminis, a priori, estan marcats, si ben els dos anys establerts en la normativa comunitària podrien ampliar-se sempre que ho autoritzin els altres vint-i-set socis. Experts en Dret europeu creuen que, donada la complexitat, les negociacions podrien portar fins a una dècada i els propis defensors del divorci assumeixen que, com a mínim, serien necessaris quatre anys.

Temor als mercats

De moment, els mercats han evidenciat les seqüeles de l'escenari que s'obre en el bloc occidental: la divisa britànica ha caigut a nivells inèdits des de 1985, la qual cosa podria implicar una intervenció de contingència del Banc d'Anglaterra, que ja havia avançat que tenia previstes mesures per garantir l'estabilitat financera.

Al costat de la City i Downing Street, l'atenció estarà en el continent, on s'espera que els altres líders, que han mantingut en secret el seu pla d'acció en cas de 'Brexit', es reuneixin a la màxima urgència i exigeixin a Regne Unit clarificacions sobre les àrees més delicades, com el futur dels gairebé tres milions de ciutadans comunitaris que resideixen al nord del Canal de la Manxa.

Compromisos de les dues parts

A més, un dels factors més complexos serà el potencial encaix britànic al mercat comú. La pressió, per tant, serà notable per trobar una solució que implicarà delicats compromisos de les parts, un esforç que podria necessitar anys abans que es pugui garantir el suport d'una majoria qualificada dels ministres del ram per, posteriorment, aconseguir que la proposta sigui ratificada pels altres estats membre i, a continuació, pels Parlaments europeu i britànic.

Un procés sense precedents

En conseqüència, al costat de la resolució d'una profunda crisi política a casa, el govern, independentment de la seva constitució, haurà de resoldre un procés sobre el qual no hi ha precedents, tan sols la sortida de Groenlàndia, ni tan sols un estat, sinó un territori que formava part de Dinamarca, fa més de 30 anys, quan la UE no era tampoc la unió política en la qual s'ha convertit avui dia.

Per si no fos poc, aquest nou capítol hauria d'acordar-se amb socis que difícilment mostraran empatia cap a qui ha decidit abandonar, malgrat els compromisos que tant van costar al febrer i que haguessin garantit per a Regne Unit l'anhelat estatus de vers lliure d'una Europa cada vegada més cohesionada.

D'altra banda, a escala europea, el temor és que la partida britànica generi un efecte va dòmino entre altres integrants dels 28 i, sobretot, que desencadeni un perillós auge del populisme.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema