La victòria d'ERC a Manresa per primera vegada des del restabliment de la democràcia es va fer notar, ahir a la nit, a la seu del partit a la plaça Major. Tant el president local dels republicans, Ramon Fontdevila, com la primera tinent d'alcalde i regidora, Mireia Estefanell, no van voler treure un pit excessiu davant CDC, que els va felicitar amb una piulada que ells van agrair de seguida. Fontdevila assegurava que els resultats el que fan és "fer-nos molt més responsables de les decisions" al govern de Manresa al costat de CDC. "Ja ens sentíem coresponsables de les decisions, però, a partir d'avui, encara ens en sentim més".

L'avantatge respecte dels convergents es va notar ben aviat, i va anar augmentant al llarg de la nit. En paral·lel, va començar a arribar gent a la seu del partit. A les 11 de la nit era una festa. Corria el cava i se celebrava cadascun dels bons resultats definitius que s'anaven confirmant. Els crits i aplaudiments al seu líder, Oriol Junqueras, en la intervenció televisada, se sentien des del carrer.

Fontdevila remarcava que "la distància entre Convergència i Esquerra a Manresa s'ha anat escurçant els últims anys i, en aquest sentit, el que ens ha passat avui [ahir per al lector] és quelcom que nosaltres treballàvem perquè passés. No pel gust d'haver guanyat els convergents, que són els nostres companys de viatge, com ho són altres per aconseguir la plena sobirania del nostre país, però sí que ens adonem que és la primera vegada des del restabliment de la democràcia que ERC és netament la primera força en uns resultats electorals i en una convocatòria que, generalment, llevat de l'episodi de Carod Rovira, la gent no viu com a seva". Atribuïa el fet d'haver-se explicat bé la victòria a Manresa, al Bages i a gairebé tota la Catalunya Central, mentre que Estefanell ho explicava pel seu missatge clar, sense mitges tintes. Quant a la davallada de la participació, el president d'ERC a Manresa ho va interpretar com "un cert desgast de la gent, que no entén per què tantes convocatòries ni per què serviran". Va voler reivindicar les que van anar a votar.

Estefanell va coincidir amb ell en el sentit que els resultats no han d'interferir en el govern bipartit a Manresa. "En tot cas, el que fan és reforçar la validesa d'aquest pacte, la voluntat dels manresans que la suma dels dos partits, un any després, s'hagi revalidat amb més força". En general, va lamentar que a Espanya no hi hagi hagut el gir a l'esquerra desitjat. I pel que fa a Catalunya, es va congratular del fet que ERC mantingui els diputats.

Fontdevila no va voler oblidar el suport dels militants de la CUP que ahir van cedir el seu vot a ERC. A quarts de 10, Lluís Oliveras, president regional del partit, celebrava la victòria d'ERC a Berga. "Això és que el Titot [regidor de la CUP al municipi] ha anat a votar", feia broma. Seguint la vetllada també hi havia la diputada de Sant Vi-cenç, Adriana Delgado. Eren una dotzena de persones que van anar augmentant de manera exponencial i que pels volts de les 11 ja havien deixat petit el local i buidat les safates amb pa amb tomàquet i embotits. Era l'hora d'obrir les ampolles de cava.