L'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan) va confirmar ahir la presència de la toxina botulínica en un pot de mongetes blanques cuites que van consumir el dia 27 dos bombers de Palafrugell, que continuen hospitalitzats per un brot de botulisme a la UCI de l'hospital Josep Trueta de Girona.

Segons va informar l'Aecosan, la toxina era present en un dels pots de conserves -el de mongetes blanques marca Bonpreu i envasades per Hermanos Cuevas- que van lliurar els dos bombers a les autoritats sanitàries per a la seva anàlisi. La intoxicació es va produir en un dinar en què hi havia nou bombers i que va consistir en una amanida casolana a base de tomàquet, ceba, bacallà esqueixat, pebrot vermell fresc i mongetes blanques en conserva, a més de postres. Dos d'ells van presentar malestar general, vòmits, visió doble, dificultat per parlar i fotofòbia, per la qual cosa van ser hospitalitzats, mentre que la resta dels comensals, de moment, no ha presentat cap tipus de símptoma.

Hermanos Cuevas creu que, segons les conclusions provisionals, un error humà va introduir en el canal de venda, de forma accidental, una partida de pots de vidre de mongetes blanques que estava aïllada i en la qual s'ha confirmat la presència de toxina.

D'altra banda, l'Agència de Salut Pública va aixecar ahir les mesures cautelars de retirada del bacallà esqueixat dessalat que elabora Copesco Sefrisa, després de descartar que el producte sigui l'origen dels casos de botulisme.