Quatre dels dotze integrants de la candidatura encapçalada per David Bonvehí i Marta Pascal per dirigir el nou Partit Demòcrata Català són del Bages, l'Anoia i el Baix Llobregat Nord: David Saldoni, Marc Castells, Xavier Fonollosa i el mateix Bonvehí. Pascal és osonenca. Cinc de dotze, el 40%. Mai la Catalunya Central havia tingut tanta presència (a priori, fins a l'elecció del proper dia 23) en la direcció d'un partit polític. Per als integrants de la llista d'aquestes comarques, aquesta elevada representació és "una petita victòria del territori", com ho defineix David Bonvehí, per al qual suposa, a més, "la demostració de l'aposta del nou partit per la Catalunya Central", segons va dir ahir en declaracions a Regió7. Bonvehí va apuntar, a més, que l'anoienca Maria Senserrich també tindrà un "pes específic" en la nova direcció, si s'imposa la candidatura que copresideix.

La definició territorial de la candidatura que es preveu guanyadora per dirigir el PDC omple de contingut local el dònut en què s'ha configurat en les últimes dècades la Catalunya política, que ha tingut una subrepresentació històrica als llocs de decisió d'aquestes comarques. Amb tot, Bonvehí i la resta d'integrants locals de la candidatura consideren "circumstancial" l'alta presència de la Catalunya Central a la llista, fruit de la sintonia personal i política dels seus representants i de què la candidatura ha volgut apostar per donar una presència "equilibrada" als diversos territoris del país, i per posar especial èmfasi en la tasca municipal. "Mai no hem tingut la sensació que el partit o el Govern ens tingués abandonats", va dir Bonvehí, que va remarcar que tots els candidats "han fet mèrits per ser-hi". Tot i el matís, Bonvehí confia que la representativitat del territori "es pugui notar en omplir el dònut".

Dels dotze integrants de la llista Bonvehí-Pascal, deu provenen de poblacions de menys de 43.000 habitants, quatre de les quals, de menys de 7.000. Els altres dos, Elsa Artadi i Vanessa Farré, hi representen Barcelona. De la resta de poblacions amb presència a la llista, Vic (la ciutat de Marta Pascal) és la més gran (42.000 habitants). La més petita (la de Dolors Tella) és Sidamon (706).

Per a Marc Castells, alcalde d'Igualada, "els lideratges territorials han de ser un referent" del nou partit. Però afegeix: "ni abans hi havia un complot contra el territori ni ara és res més que una qüestió circumstancial". El nou partit dividirà les seves federacions en les històriques vegueries. La de la Catalunya Central englobarà Bages, Moianès, Solsonès, Berguedà i Osona. En la del Penedès s'integrarà l'Anoia. Fins ara, la federació de la Catalunya Central incloïa Bages, Berguedà, Anoia, Osona, Alt Penedès i la porció bagenca de l'actual Moianès. Castells considera que l'Anoia és "la ròtula" entre els dos territoris. Amb tot, l'alcalde d'Igualada apunta que "tots nosaltres estimem les nostres ciutats i comarques, però sobretot estimem el país".

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell, també considera "positiu" que el territori central tingui una alta representació. "S'hi ha volgut donar pes, com també a la primera i la segona corona metropolitanes". Fonollosa creu que la llista, tot i donar veu al conjunt del mapa, "reforça la Catalunya Central". L'alcalde explica que la candidatura Bonvehí-Pascal "vol remarcar el fet que és coneixedora dels espais estratègics del país, als quals s'ha de prestar més atenció. I s'ha de tenir la visió posada en el territori central". Fonollosa serà el responsable d'incrementar la penetració del partit hereu de CDC al territori hostil del Baix Llobregat i la resta de la regió metropolitana. "El repte és enorme, però a Martorell ho hem sabut fer i hi ha experiències extrapolables a escala nacional", assegura. També al territori central s'hi haurà de recuperar poder. "Haurem de teixir acords amb forces i agents del territori per esdevenir el que havia estat Convergència, el primer partit local", va apuntar en l'edició d'ahir d'aquest diari l'alcalde de Sallent, David Saldoni.

L'exalcalde de Fonollosa, diputat i fins ara president bagenc de Convergència, David Bonvehí, haurà de cedir la representació comarcal a una nova figura en assumir la coordinació organitzativa del PDC. El procés de reestructuració territorial del nou partit s'iniciarà al setembre amb l'objectiu que s'hagi completat el mes següent. Primer, va explicar Bonvehí, es triaran els comitès locals, després, els comarcals i finalment, els dirigents de les federacions. La de l'actual territori central està presidida per Juli Gendrau. "Pot continuar", va dir Bonvehí, "perquè els càrrecs poden estendre's vuit anys i ell en du quatre". Amb tot, va insistir que les candidatures s'hauran de dirimir en primàries. Els nous dirigents territorials haurien de seguir, va apuntar Bonvehí, el perfil de la direcció que proposa la seva llista de "coresponsabilitat i treball en xarxa".