El diputat socialista José Enrique Serrano, peça clau en l'equip que va negociar un intent d'investidura de Pedro Sánchez, ha rebutjat avui qualsevol negociació sobre el document enviat ahir pel PP als partits per intentar consensuar un programa de govern. Cituadans també va assegurar que la seva abstenció en la investidura de Mariano Rajoy és "innegociable".

Serrano, que va participar ahir en un curs d'estiu de la Universitat Complutense, va explicar que el PSOE va examinar amb detall aquest document enviat pel PP. Això sí, va anticipar que la primera impressió no és molt encoratjadora.

En qualsevol cas, va deixar clar que el seu partit no té intenció de negociar sobre aquest document i que la decisió sobre el "no" a la investidura de Rajoy no depèn d'aquest text. Una qüestió diferent és que altres grups, segons ha explicat, puguin matisar la seva posició davant aquesta investidura.

El diputat socialista va subratllar que els resultats de la primera ronda de consultes de Rajoy no poden ser molt encoratjadores per a ell perquè cap altre partit ha manifestat la seva voluntat de donar-li suport. Per tant, considera que ara per ara no reuneix les condicions perquè obtingui la investidura. "Avui no tenim res més que això. Si en els propers dies o setmanes canvia aquest panorama, potser Rajoy estarà en condicions d'aconseguir aquesta investidura", va assenyalar Serrano posant l'accent en què els suports els ha d'aconseguir entre partits afins a la ideologia del PP.

En plantejar-li la possibilitat que el PSOE acabi abstenint-se per permetre la investidura de Rajoy, va recalcar que el seu partit no troba motius per fer això. "El que passarà d'aquí uns dies o setmanes no ho sé", va precisar.

En plantejar-li les paraules d'Alfonso Guerra en què va considerar contradictori que des del PSOE es digui que no es permetrà que governi Rajoy i que no hi haurà terceres eleccions, Serrano es va preguntar: "contradictori per a qui? El primer que diu que no vol noves eleccions és Rajoy".

Per la seva banda, Ciutadans no negociarà amb el PP el seu vot davant la investidura de Rajoy perquè és una abstenció sense condicions i, per tant, no tindrà en compte l'oferta de pacte de govern que va enviar dimecres el líder popular a tots els partits, van assegurar fonts de la direcció del partit. "La nostra posició en la votació no és negociable", van subratllar en recordar que el president de la formació, Albert Rivera, va explicar dimecres que Ciutadans optarà per una abstenció "tècnica" a la segona volta per desbloquejar la situació i ho farà sense un plec d'exigències.

Lluita a la Mesa del Congrés

La complexa elecció del president i de la Mesa del Congrés de dimarts que ve que es presenta com la primera gran batalla de cara a la incerta investidura de Mariano Rajoy prevista per a primers d'agost. Una mena de puntes de coixí en el qual els partits no els queda una altra opció que parlar entre ells.

És el que han començat a fer a diverses bandes el PP, que aspira a recuperar la Presidència del Congrés, i el PSOE, que està obert a un acord amb Podem i C's per prendre-li la tercera institució de l'estat al partit més votat en les eleccions del 26-J.

Als populars els valdria un acord amb C's per amarrar el càrrec de president a canvi, molt probablement, de cedir-los un lloc a la Mesa, però C's insisteix en la seva idea que el president del Congrés no sigui del partit que, en principi, va a alçar-se amb el govern.

Un lloc de president per al qual el PP encara no té candidat clar, encara que es barregen noms com la ministra de Foment, Ana Pastor, de la màxima confiança de Rajoy, o la catalana Alícia Sánchez-Camacho, que ja és a la Mesa.

Serà dilluns, el dia abans de la Constitució del Congrés i el Senat, quan la Junta Directiva Nacional del PP aprovi aquest candidat, així com el càrrec del portaveu parlamentari, ocupat ara per Rafael Hernando. Des del PSOE, fonts del grup parlamentari defensen també el seu dret a presidir al Congrés gràcies a un ampli acord amb Podem i C's. Els socialistes estan pendents del partit de Rivera, que sense tenir cap lloc assegurat a la Mesa, ha de decidir si dóna suport al PP o al candidat alternatiu.

En aquest escenari tampoc es coneixen aspirants, encara que s'ha parlat de mantenir l'actual president, Patxi López, o passar el testimoni a la vicepresidenta Micaela Navarro.