El president del PNB, Andoni Ortuzar, considera que si Mariano Rajoy fracassa en la possible investidura per repetir com a president del govern espanyol, el socialista Pedro Sánchez "hauria d'intentar-ho" i va assenyalar ahir que els cinc diputats del partit nacionalista "poden donar molt de joc".

El dirigent nacionalista, en una entrevista en el periòdic digital eldiario.es, va defensar que Sánchez hauria d'intentar-ho en aquest escenari, però va formular dues preguntes: "l'hi deixarà el seu partit?" i "serà capaç de trencar la no relació diabòlica que té amb Pablo Iglesias?", va demanar-se.

Segons va sostenir, el PNB "està disposat" que els seus cinc diputats "donin molt de joc", però va puntualitzar que "no són ni els que determinen la governabilitat d'Espanya, ni els que fan Ana Pastor presidenta del Congrés".Preguntat si el PNB estaria fent costat a aquesta operació, va respondre: "però amb una mosca gran darrere de l'orella, perquè tot el que ha portat aquesta via des de fa temps fin ara ha estat frustració, desacord".

Ortuzar va assegurar que el no del PNB a la investidura de Rajoy "és inamovible". Segons va explicar, la formació basca ja ha transmès la seva posició a Rajoy. "De la mateixa manera -va afegir- que li hem comunicat que si canvia, nosaltres som de parlar. Negociar i pactar vindrà quan hagi de venir".

Sánchez dirà no a Rajoy al rei

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, es reafirmarà davant el rei dijous que ve en el seu vot contrari a una possible investidura de Rajoy per responsabilitat cap als seus militants i a l'electorat socialista, que rebutja facilitar que el PP segueixi governant.

Sánchez es mantindrà ferm malgrat la pressió del PP i Ciutadans perquè flexibilitzi la seva posició i accepti finalment l'abstenció dels socialistes per desbloquejar la formació del govern. "La posició no canvia", van sentenciar a Efe fonts de Ferraz per ratificar la negativa a Rajoy durant la ronda de consultes amb Felip VI, que es perllongarà des de demà fins a dijous. Segons l'equip de Sánchez, no han sorgit elements nous perquè el PSOE es plantegi un canvi de posició, per la qual cosa "com que segueix tot igual", el secretari general serà taxatiu en la seva audiència amb el rei.

Ferraz considera que Rajoy pot assegurar-se la investidura amb el sí de Ciutadans i Coalició Canària i, almenys, l'abstenció del Partit Demòcrata Català i el PNB, per la qual cosa el PSOE seria prescindible. Per als socialistes, l'abstenció en la reelecció de Rajoy suposaria "perdre la confiança" dels militants i el seu electorat, i per això no estan disposats a assumir aquest sacrifici. "La nostra gent diu que ens ha votat perquè governi el PSOE, no perquè governi el PP. I que si s'ha d'anar a unes terceres eleccions, hi anem i punt", va assegurar a Efe l'executiva federal.

Rebuig de l'estratègia de C's

La direcció de Sánchez critica que el president de Ciutadans, Albert Rivera, afavoreixi l'estratègia de Rajoy de "posar contra les cordes" el PSOE, escudant-se fins i tot en la figura del rei. "Ens demana responsabilitat, però Podem no és responsable amb 71 diputats?", van afegir les fonts de Ferraz, que van suggerir que els socialistes podrien plantejar-se en últim instància una abstenció si també ho fa la formació de Pablo Iglesias.

En el grup parlamentari del PSOE al Congrés es comparteix el convenciment que Sánchez es mantindrà ferm davant Felip VI perquè "no es pot fer res més i hi ha molts més motius pel no". Encara que Sánchez reiterarà la seva predisposició que el PSOE "estarà sempre en la solució" i que l'objectiu és evitar les urnes, a les files socialistes no es tanca la porta a uns nous comicis. "Si hi ha terceres eleccions, no serà per nosaltres", apunta a Efe la direcció del grup parlamentari, que recorda que amb el suport de Ciutadans, el PP sumaria 169 escons, els mateixos amb què José Luis Rodríguez Zapatero va governar en el seu segon mandat (2008-2011). Alguns diputats, en canvi, són partidaris que si Rajoy té darrere seu 169 suports, "es podrà entendre una possible abstenció" per desbloquejar la situació, si el PP "es mou" abans i suma aliats que el deixin a la vora d'aquesta majoria.

La tesi que defensa aquesta facció és que Sánchez ha plantejat "una fugida endavant" enrocant-se en el rebuig a Rajoy "perquè no vol assumir la responsabilitat" de facilitar les coses al PP. "Espera que alguns dels barons crítics li demanin l'abstenció per convocar una consulta a la militància", va argumentar un diputat que surt de la línia oficial.