Junts pel Sí (JxS) i la CUP van acordar ahir portar al ple del Parlament d'aquesta setmana les conclusions de la comissió del procés constituent, que inclou la via unilateral cap a la independència de Catalunya, i demanaran incloure-les en l'ordre del dia malgrat l'advertència del Tribunal Constitucional (TC).

Segons fonts dels dos grups independentistes, després de valorar les diverses possibilitats han acordat demanar "en algun moment del ple" la inclusió d'aquest punt addicional en l'ordre del dia, després que la Mesa de la cambra catalana declinés incloure-l'hi.

Els grups han pres la decisió després que el Constitucional advertís a la comissió d'estudi del Parlament de Catalunya que no havia d'aprovar conclusions que contravinguessin la suspensió de la declaració del 9-N, que plantejava un full de ruta cap a la independència. A fi d'evitar que la Mesa pugui ser inculpada per desobediència, han acordat incloure el punt addicional pel procediment de demanar l'alteració de l'ordre del dia en el transcurs del ple, cosa que comportarà que siguin els diputats els que votin la modificació.

Paral·lelament, els diferents grups de l'oposició van alçar ahir la seva veu per evitar que el ple del Parlament voti les conclusions de la comissió d'estudi en considerar que representaria un acte de desobediència davant del Tribunal Constitucional (TC).

Després que aquest hagi demanat "paralitzar" la tramitació d'aquestes conclusions, que obren la porta a una via unilateral cap a la independència, ahir des de diverses formacions polítiques van redoblar les seves crides que no es voti.

La presidenta del grup de Ciutadans, Inés Arrimadas, va demanar als partits de l'oposició "anar tots a una" davant de la votació de les conclusions. "El que està passant al Parlament és molt greu perquè s'estan votant coses que se sap que no es compliran", va denunciar Arrimadas.

De la seva banda, la portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, va fer una crida dirigida a JxS i la CUP a la "responsabilitat" i a no desobeir de nou el TC. Això representaria, segons el seu parer, "un error encara més gran" que la declaració de ruptura aprovada el passat 9 de novembre amb el suport de JxS i la CUP i que posteriorment va anul·lar el TC. "Ningú té dret a posar les institucions fora de la llei, en cap cas és democràtic saltar-se la llei", va subratllar.

La coordinadora general d'ICV, Marta Ribas, va opinar que "no s'haurien de votar en el ple, no són conclusions reals sinó que són les condicions per mantenir Puigdemont en la presidència".