La primera jornada de les consultes del rei amb els portaveus polítics de cara a la investidura va concloure sense avenços aparents i en un ambient de pessimisme davant la falta de suports amb què compta per ara el líder del PP, Mariano Rajoy, per sotmetre's a la confiança del Congrés.

El bloqueig polític i l'amenaça de terceres eleccions planegen a l'horitzó, i uns i altres s'acusen mútuament per la seva incapacitat de sortir d'una situació que ningú desitja i davant els dubtes que sigui possible celebrar el debat d'investidura en la primera setmana d'agost com era la idea inicial de Rajoy.

Els primers a passar pel Palau de la Zarzuela van ser els representants d'IU, UPN, Coalició Canària, Foro i Nova Canàries, i cada un va traslladar una opinió diferent de l'actual bloqueig institucional.

No va ser cap sorpresa com va dir el líder d'IU, Alberto Garzón, que ha concorregut a les eleccions en les llistes d'Units Podem. Garzón va convidar el PSOE a deixar de jugar al "pòquer" amb el PP i Ciutadans i a fer que "explori" una alternativa al govern de Rajoy. Si es decideix per això -va afegir- els diputats d'IU seran els seus "aliats potencials" i, fins i tot, mediadors davant d'altres forces.

Tampoc el diputat de Nova Canàries, Pedro Quevedo, va sortir del guió després del veure el rei. Quevedo ha assegurat que veu el Monarca "més preocupat" que en l'anterior ronda de consultes, davant la falta d'iniciativa de Mariano Rajoy. "Seria dolent que el cap de l'estat no veiés els informatius o no llegís la premsa; qualsevol persona mitjanament informada, i el cap de l'estat n'està molt, d'informat, sap que no és senzill ara arribar a un acord per a la governabilitat", va remarcar.

UPN va demanar als seus socis del PP "cintura" en les negociacions i, al mateix temps, va exigir al PSOE i Ciutadans que "es deixin de foteses" per facilitar que es desbloquegi la situació. Esparza va reconèixer que "sempre es pot fer més", encara que va puntualitzar, tot seguit, que li consta que hi ha contactes "d'una manera discreta". "És el temps d'obrir portes i no d'aixecar murs", va alertar.

Suport també a Rajoy del diputat de Foro, Isidro Martínez Oblanca, que va criticar l'actitud "pertinaç de bloqueig" d'aquells partits "perdedors" de les dues últimes eleccions. Martínez Oblanca va defensar davant del rei la necessitat d'una reforma legal perquè pugui governar la llista més votada davant el bloqueig del que va culpar el PSOE i també Ciutadans.