Les entitats independentistes catalanes van retreure ahir al govern central que actuï amb "amenaces" davant el procés independentista, una actitud que consideren que "aboca a vies unilaterals" per la impossibilitat d'arribar a solucions "acordades".

L'Associació de Municipis per la Independència (AMI), l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural (OC) han emès un comunicat conjunt després que el govern en funcions hagi demanat al Tribunal Constitucional que obri la via penal contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per desobeir les decisions de l'alt tribunal. "Aquestes actituds i comportaments expulsen les solucions acordades i aboquen a vies unilaterals", han denunciat les entitats, que rebutgen "les amenaces dels qui neguen el dret a decidir".

En aquesta línia, les organitzacions han criticat "el to i les amenaces que dia a dia fa el govern d'Espanya i que avui es tornen a evidenciar".

Les entitats que defensen la independència han reclamat "sentit democràtic" en les institucions de l'estat, així com també "el reconeixement de la majoria parlamentària catalana nascuda el passat 27 de setembre", en les últimes eleccions catalanes.

Han reclamat, també, a forces polítiques i col·lectius d'Espanya que no avalin "aquesta via d'amenaces" i recolzin, en canvi, "una solució acordada que passi per un referèndum d'independència".

AMI, ANC i Òmnium han assenyalat que el referèndum sobre la independència de Catalunya és "l'única via per evitar una col·lisió institucional", pel que han emplaçat el govern central a pactar una data i una pregunta per a la seva celebració.