La coordinadora general del Partit Demòcrata Català (PDC), Marta Pascal, va avisar que "ningú no està en condicions de posar condicions al que ha de passar a partir del mes de setembre, i la CUP tampoc". Pascal, en aquest sentit, va demanar als cupaires que decideixin si estan amb "els que sumen i construeixen" o amb "els que bloquegen".

"Com es poden posar condicions als anhels i somnis de la gent si ja tenim la majoria parlamentaria per tirar això endavant?", s'ha preguntat durant la seva intervenció a l'Escola d'Estiu de la JNC, que s'ha celebrat aquest cap de setmana a Sant Esteve de Palautordera (el Vallès Oriental). Els cupaires han demanat la realització d'un referèndum per la independència al primer semestre del 2017 com a condició per donar suport a la qüestió de confiança del 28 de setembre.

Pascal, d'altra banda, va llençat un missatge a l'estat: "si l'única resposta del govern espanyol és utilitzar el Tribunal Constitucional (TC), nosaltres utilitzarem el Parlament i la voluntat de tirar les coses endavant", va etzibar. La coordinadora va subratllar que "faci el que faci el TC, el món ho sabrà, perquè estem tirant endavant el procés des de la radicalitat democràtica". Pascal va avisar que el TC podria "violentar" el reglament del Parlament, "que diu que els diputats tenen dret a opinar i votar sobre tot". La coordinadora va advertir que "no ens mourem ni un mil·límetre de la coherència política que ens ha fet néixer: defensar el procés i un model de país que valgui la pena".

La CUP, sense línies vermelles

El diputat de la CUP Benet Salellas va assegurar que el referèndum unitaleral d'independència (RUI) no serà "una línia vermella" a l'hora de negociar l'aval a la qüestió de confiança, però sí que va reclamar a Puigdemont que faci un pas ferm cap a l'autodeterminació si vol el suport del seu grup. Salellas va assegurar que el resultat de la moció dibuixarà el que queda de legislatura i que aquí no s'hi valen ni "nebuloses" ni mitges tintes.

Per això, els cupaires aposten per vincular el seu sí a "l'exercici efectiu, i no retòric, del dret a l'autodeterminació". "I per tant, nosaltres creiem que això implicarà buscar la fórmula perquè durant el primer semestre del 2017 els catalans puguin dir si volen construir la República Catalana", va afirmar Salellas. El diputat va participar ahir a un acte de l'ANC a Sant Pere Pescador (Alt Empordà). Salellas va assegurar que la posició de la CUP és "clara i nítida": lligar el sí a la moció a un exercici "efectiu" del dret a l'autodeterminació.