El 60% dels joves amb discapacitat a Catalunya se senten discriminats

Trobar una ocupació relacionada amb la seva formació, independitzar-se de la llar paterna i formar una família són algunes de les dificultats

08.08.2016 | 17:47

El 60 % dels joves catalans amb discapacitat se sent "doblement discriminat" en el seu accés a l'ocupació, segons una enquesta a 800 menors de 30 anys amb certificat de discapacitat.

Segons un comunicat de la Fundació Adecco, encarregada de realitzar aquest estudi, els enquestats afirmen que a les empreses els costa donar-los "una primera oportunitat", i que "segueixen tenint por i prefereixen no arriscar-se".

Els enquestats apunten que "pesen més els dubtes sobre el que no podrem fer que els beneficis econòmics que rebran per contractar-nos", i afegeixen que "no tenir experiència però tenir un certificat de discapacitat és una mala combinació i et tanca moltes portes".

Factors com la sobreprotecció familiar, el menor nivell formatiu o els prejudicis empresarials segueixen frenant la participació dels joves amb discapacitat al mercat laboral: un 68 % està desocupat, davant del 46 % dels seus coetanis que no presenten discapacitat.

Segons l'estudi, donat a conèixer avui, el 28 % dels joves amb discapacitat en edat laboral és actiu, i el 72% no té ocupació ni la busca a causa dels obstacles ja citats.

La taxa d'activitat ascendeix al 37 % entre la resta dels joves entre 16 i 24 anys.

Trobar una ocupació relacionada amb la seva formació, independitzar-se de la llar paterna i formar una família són algunes de les dificultats que poden veure's encara més accentuades si els joves, a més, tenen un certificat de discapacitat.

El director general de la Fundació Adecco, Francisco Mesonero, ha afirmat que s'ha de "promoure la contribució de les persones amb discapacitat" al mercat laboral i apostar per "l'eradicació de totes les etiquetes que segueixen limitant el seu talent".

"El contrari, no només reforça l'estigma, sinó que perjudica l'economia en el seu conjunt", ha afegit Mesonero.

Segons l'informe, l'inferior nivell formatiu dels joves amb discapacitat també es converteix en un desavantatge perquè accedeixin al mercat laboral en igualtat de condicions: en l'actualitat, sol el 8,2% dels menors de 25 anys amb discapacitat és universitari, davant del 17,2% de la mitjana general.

Tot això, i segons el mateix informe, porta a què l'atur entre els joves amb discapacitat pugui fer-se crònic: 6 de cada 10 és desocupat de llarga durada, davant del 41 % de la resta de joves.

Sis de cada deu enquestats se sent "doblement discriminat" en el seu accés a l'ocupació, per ser jove i per tenir discapacitat.

Dels enquestats, un 86 % reclama més suports perquè els joves amb discapacitat puguin accedir a una primera ocupació: més orientació laboral, assessorament i incentius per a les empreses o una major formació de la societat en allò relatiu a la discapacitat.

D'una altra banda, un 28 % no considera que la seva discapacitat sigui "un factor influent a l'hora d'accedir a l'ocupació", seguits d'un 12 % que considera que la discapacitat és "un valor afegit".

Divendres que ve, 12 d'agost, ha estat declarat per les Nacions Unides com el Dia Internacional de la Joventut, commemoració que busca posicionar les noves generacions com motor indiscutible per al futur de la nostra societat i economia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Una futura núvia informant-se en un saló del sector.
El nombre de matrimonis es manté estable a Catalunya durant el 2015

El nombre de matrimonis es manté estable a Catalunya durant el 2015

L'edat mitjana al primer matrimoni s'ha endarrerit tres anys des del 2005 i se situa en 34,7 i...

Iceta avança que el PSC «desobeirà» encara que canviï la relació amb el PSOE

Iceta avança que el PSC «desobeirà» encara que canviï la relació amb el PSOE

El primer secretari diu que el PSOE "té dret" a repensar la relació amb els socialistes catalans

Comença l´evacuació de ´la Jungla´ de Calais

Les hores prèvies a l'evacuació han estat marcades pels disturbis i la tensió entre policies i...

Òmnium revisitarà les grans mobilitzacions des del 1950

Òmnium revisitarà les grans mobilitzacions des del 1950

Cuixart defensa que les protestes socials han configurat el país

Enllaços recomanats: Premis cinema