El comitè executiu del PP va donar ahir "carta blanca" al líder del partit, Mariano Rajoy, per negociar amb Ciutadans la investidura, però no va entrar a debatre les condicions que va posar la formació d'Albert Rivera ni les ha acceptat de manera explícita.

Rajoy, que quan es va reunir amb Rivera el 10 d'agost va anunciar que convocava aquesta reunió d'ahir per "sotmetre aquest document" amb les seves condicions "a l'aprovació del comitè", va subratllar, però, ahir al migdia que encara no havia reunit la direcció per parlar de les condicions, sinó perquè els dirigents populars li facilitessin poder iniciar les converses. Després del comitè, el president del govern en funcions va comparèixer davant la premsa per prometre que lluitarà "fins al final" per aconseguir formar govern, però va insistir que el PSOE ha de fer el "pas" que ho faci possible. Així, Rajoy també va recordar que si aconsegueix el sí de Ciutadans per a la investidura i també té l'escó de Coalició Canària tindria 170 vots, però necessitaria encara almenys 11 abstencions per poder ser investit president.

Rajoy té intenció de parlar o reunir-se pròximament amb Albert Rivera per obrir la negociació, encara que no va voler avançar si en aquesta trobada amb el líder de Ciutadans acceptarà davant ell les condicions de la formació taronja, relacionades amb la lluita contra la corrupció, i entre les quals hi ha crear una comissió parlamentària sobre el suposat finançament il·legal del PP.

En la compareixença, el president en funcions també va assegurar la seva disposició a parlar amb el líder socialista, Pedro Sán-chez, i, quan se li va preguntar sobre si es va fixar ja la data pel debat d'investidura, va dir que "el que procedeix" és tenir una conversa amb Sánchez referent a això. "El que procedeix és que jo pugui tenir una conversa per saber quin és el seu criteri sobre la data en què s'ha de celebrar el debat d'investidura, en una conversa entre els dos, si tinc la sort que es pugui produir", va dir Rajoy sobre Sán-chez. I va lamentar, però, que "el PSOE sembla que prefereix repetir eleccions", i per això "procedeix" tenir, "si hi ha sort", una conversa amb Pedro Sánchez. En qualsevol cas, va insistir que "el tema no és la data del debat d'investidura, sinó la data de la formació de govern". "El més important és formar un govern. La clau és que a Espanya hi hagi un govern immediatament i que no es repeteixin les eleccions", va subratllar.

Rajoy va admetre "amb absoluta franquesa" que al comitè no s'ha parlat de les condicions plantejades per Ciutadans i ningú ha dit "ni una paraula" sobre això. I va negar que ell hagués convocat el comitè perquè el partit donés el vistiplau a aquestes sis condicions. "Qui ha dit això, jo mai ho he dit", va apuntar el president en funcions, qui també va reiterar que la reunió es convocava perquè el partit els autoritzés a ell i la direcció a negociar. Rajoy també va advertir que des de la Segona Guerra Mundial cap país d'Europa ha tingut terceres eleccions per falta d'acord. I va tornar a insistir que farà tot el que pugui per formar govern i que no hagi nous comicis, perquè "és un disbarat perllongar aquesta situació" i cal que "la política espanyola recuperi la seva maduresa". Però va advertir que "la responsabilitat no la té només el PP" i la investidura no serà possible si el PSOE "no dóna aquest pas" necessari.

García Albiol exigeix "menys manies" al PSOE

El coordinador general del PPC, Xavier García Albiol, va demanar ahir al PSOE que tingui "menys manies" per arribar a acords amb el PP per formar govern, ja que "no té sentit" que pacti a Catalunya amb partits independentistes i no estigui disposat a fer-ho amb el Partit Popular. Així ho ha manifestat Albiol després de participar al Comitè Executiu, en què el PP va donar carta blanca al president del govern en funcions, Mariano Rajoy, per negociar amb Ciutadans, però Albiol no va entrar a debatre les condicions exigides pel partit d'Albert Rivera. "Hem avalat, com no podia ser d'una altra manera, que Rajoy i l'equip de direcció iniciïn les negociacions amb Ciutadans. A partir d'aquí s'ha d'estudiar punt per punt, analitzar i desglossar", va assenyalar el coordinador general del PPC. Davant dels mitjans, Albiol es va mostrar convençut que seran capaços de posar-se d'acord: "no hi ha cap altre remei pel bé d'Espanya".

Albiol també va explicar que el "raonable i recomanable" és que la investidura tingui lloc abans de les eleccions basques i gallegues.