El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la CUP es reuniran l'última setmana d'agost per abordar la qüestió de confiança del pròxim 28 de setembre, que per a la formació cupaire ha de servir per "redibuixar" el full de ruta independentista i incloure-hi un referèndum unilateral (RUI).

Així ho va explicar la diputada de la CUP Anna Gabriel en declaracions a TV3, en les quals va anunciar que en l'última setmana d'agost es produirà aquesta trobada, a falta de tancar encara una data exacta de la reunió entre el Govern català i la seva formació.

"Tenim ganes de compartir amb el President la idoneïtat de celebrar aquest referèndum (unilateral d'independència). Si trobem per part del President la voluntat i l'entesa en clau de celebració d'aquest referèndum, li donarem suport", va dir.

Gabriel va apuntar en tot cas que la voluntat de la CUP és "donar continuïtat a la legislatura", per la qual cosa el seu grup "encara la qüestió de confiança en positiu" i "amb els millors ulls".

La formació antisistema, va deixar clar, "no té voluntat" d'enviar Puigdemont a la paperera de la història: "no hi ha res a retreure-li com a President, no hi ha motius per reprovar-lo o acabar la legislatura. Però hi ha més motius que mai per generar una pista de solució al conflicte amb l'Estat. El referèndum és un bon instrument per dirimir-lo i estem a l'espera de veure si generem un terreny d'entesa", va ressaltar.

També va insistir a diferenciar les converses sobre la qüestió de confiança de les quals puguin donar-se sobre els pressupostos del 2017, ja que "són tràmits diferents", malgrat que "Junts pel Sí o el Govern ho estan volent vincular".

I és que la CUP no vol "abaixar el llistó" del ple de la qüestió de confiança, que té "transcendència màxima" pel fet de "dibuixar o redibuixar" els objectius del Govern, si bé està disposada "a parlar del que faci falta" i "aprofitarà aquesta reunió i les que s'hagin de succeir per acordar amb el Govern aquests eixos fonamentals i principis generals que han de guiar els pressupostos", va dir.

D'altra banda, sobre el fet que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, rebés ahir la notificació del Tribunal Constitucional (TC) que li adverteix de possibles responsabilitats penals si s'aplica el full de ruta independentista, Gabriel confia que "no s'arribi a inhabilitar Forcadell, perquè seria una barbaritat jurídica i, més greu encara, política".

Si prospera una represàlia per la via penal o administrativa contra la presidenta del Parlament, Gabriel va considerar que seran "moments de mostrar solidaritat" i "implicar altres formacions que no hauran de dubtar de posar-se al costat de la democràcia i no d'un Estat" que, va lamentar, té plantejaments "tancats i demofòbics".

La reunió entre les dues formacions polítiques esdevé una cita important per tal d'avaluar la situació de la legislatura, i pot resultar determinant de cara a la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà el Govern presidit per Carles Puigdemont. Tot indica que la CUP serà l'únic partit que doni suport a la seva continuïtat, encara, però, sense saber la postura que prendrà Catalunya Sí que es Pot o el PSC, i donant per suposat que tant el PP com Ciutadans votaran a favor de la destitució de Puigdemont i el seu equip.