L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va assegurar ahir que veu "més motius" per acudir a la manifestació independentista de la Diada que per no fer-ho, tot i les seves "discrepàncies" amb els organitzadors i amb el full de ruta de desconnexió unilateral de l'estat espanyol.

En una entrevista en el programa Migdia al dia de Televisió de Catalunya, Colau va evitar concretar si acudirà a la manifestació convocada per l'ANC i Òmnium Cultural, però va apuntar que, després de plantejar-se aquest dilema com a alcaldessa, va concloure que "és millor ser-hi" davant la "deriva recentralitzadora i autoritària" del govern.

L'alcaldessa es va mostrar oberta a acudir a la mobilització, malgrat que la seva formació Barcelona en Comú encara no ha decidit si hi donarà suport, tenint en compte que Barcelona és la capital de Catalunya i l'"amfitriona" de l'acte de la Diada.

A més, per a Colau, Catalunya viu un "context de reivindicació" en què és necessari sortir al carrer a "donar suport a les autoritats catalanes", després de les amenaces judicials a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i als membres de la mesa per desobeir el Tribunal Constitucional en sotmetre a votació les conclusions de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent.

"Encara que no estigui d'acord amb el full de ruta independentista i la desconnexió unilateral, cal defensar la legitimitat de les institucions catalanes i la sobirania de Catalunya", va defensar l'alcaldessa de Barcelona.

Colau es desmarcava així de Lluís Rabell, líder de la plataforma Catalunya Sí que es Pot (CSQP) -de la qual Barcelona en Comú no forma part-, qui la setmana passada va anunciar que no acudirà a la mobilització de la Diada per sentir-se "rebutjat".

L'alcaldessa de Barcelona va treure importància a la polèmica originada per la decisió de l'Ajuntament d'organitzar una exposició sobre la impunitat del franquisme al Centre de Cultura i Memòria del Born i va precisar que no entén "per què es veu com una confrontació" respecte a la memòria del setge a Barcelona el 1714.

Segons l'opinió de Colau, organitzar una exposició sobre el franquisme no suposa "banalitzar el Born", després de la qual cosa va recordar que quan CiU governava Barcelona va organitzar en aquell espai actes tan diversos com actuacions musicals o desfilades de moda sense que "ningú no digués que és una provocació al 1714".

Ada Colau va destacar que l'Ajuntament no ha qüestionat mai que el Born sigui un "espai de referència del 1714", però va defensar que l'exposició sobre la impunitat del franquisme planteja "un debat de memòria absolutament necessari", que té un "ampli consens social".

L'alcaldessa va lamentar que alguns hagin utilitzat el projecte de l'exposició sobre el franquisme "amb interessos partidistes" i va negar que existeixi una "guerra de relats" sobre la memòria de Catalunya, un plantejament que li sembla "un greu error".

"És necessari fer molt més debat memorial des de posicions de fons que són àmpliament compartides", va defensar.

C's critica la posició de Colau

Les reaccions a les declaracions d'Ada Colau no es van fer esperar, i els primers a manifestar la seva disconformitat en la possible decisió de l'alcaldessa va ser Ciutadans, que mitjançant la presidenta del grup municipal de C's a l'Ajuntament de Barcelona, Carina Mejías, va recordar a Colau que és "l'alcaldessa de tots" i que per aquest motiu "no ha d'acudir com a tal a manifestacions independentistes".

Per la seva banda, Gabriel Rufián, diputat d'ERC al Congrés, va qualificar de "molt bona notícia" la possible assistència d'Ada Colau als actes organitzats per l'ANC i Òmnium Cultural per la Diada.