La secretària d'Estudis i Programes del PSOE, Meritxell Batet, va voler rebaixar, ahir, la pressió que PP i Ciutadans exerceixen sobre els socialistes perquè facilitin un Govern de Mariano Rajoy amb l'abstenció en la seva investidura, almenys en el cas que el president en funcions torni a intentar-ho en un nou debat previst en principi per a final de setembre o principi d'octubre. Sobre això, Batet va assegurar que la postura del PSOE és invariable i que sempre votaran en contra de Rajoy, tant en el primer debat de la setmana que ve, com en posteriors.

Ho va dir en declaracions a l'emissora RAC1: "el PSOE no està esperant les eleccions al País Basc i a Galícia -previstes per al setembre- ni canviaria de posició per aquest motiu", de manera que els socialistes denuncien el "joc tàctic" que pretén el PP amb una segona investidura en cas que el partit de Rajoy es veiés reforçat en les eleccions basques i gallegues.

La dirigent socialista considera "una gran irresponsabilitat" haver fixat la data d'investidura de manera que unes noves eleccions caurien el dia de Nadal. Aquest, va exposar, "és un argument més per dir que aquest senyor no és bo per al país, és jugar amb les institucions del país i no em sembla una actitud positiva, ni constructiva ni democràticament madura", ha arremès Batet. En la línia de Batet també es va expressar el secretari d'Acció Política i Ciutadania del PSOE, Patxi López, qui va assegurar que el seu partit no convocarà el Consell Federal després del debat d'investidura del dia 30 per obrir un debat sobre un hipotètic canvi en la seva posició. López va instar el PP a buscar els suports "entre els qui tinguin afinitats polítiques". "Tenim una posició que és coherent i qui té l'obligació de buscar una majoria per formar govern és Mariano Rajoy", va reiterar López en declaracions a la Cuatro abans de la reunió dels socialistes a la seu de Ferraz.

La negociació PP-C's

De la seva banda, PP i Ciutadans entraven de ple en la negociació per arribar a un acord d'investidura i avançaven força en el capítol en el qual tenen més coincidències, l'econòmic, encara que discuteixen diferències en l'àmbit laboral, com en la contractació. Tots dos partits van iniciar ahir la negociació per blocs del seu eventual acord per a la investidura de Mariano Rajoy, mentre el PSOE insisteix que es mantindrà en el no i reclama al líder del PP que busqui el suport d'aquells amb els quals té afinitats ideològiques.

Davant la posició socialista, fonts populars admeten que la investidura de la setmana que ve pot resultar fallida, i coincideixen a col·locar un segon intent de Rajoy una vegada que s'hagin celebrat les eleccions basques i gallegues, després de les quals podrien buscar un acord amb el PNB. Amb Coalició Canària ja han començat les converses, encara que la seva única diputada, Ana Oramas, ha advertit, en qualsevol cas, que el seu eventual suport a la investidura de Mariano Rajoy "no serà un vot d'adhesió".

El contracte únic, una de les principals promeses electorals del partit d'Albert Rivera, i que els populars no veuen bé, s'ha convertit en el principal escull en aquest primer dia de negociació entre PP i C's, malgrat que des de tots dos partits s'ha subratllat les importants coincidències que han trobat en el diàleg. Tampoc no hi ha, segons va assegurar en roda de premsa el subsecretari d'Organització del PP, Fernando Martínez-Maillo, "cap obstacle insalvable".

Això no obstant, des de C's sí admetia Miguel Gutiérrez -secretari general del grup parlamentari- que el seu partit demanda una "modificació substancial" del model de contractes a Espanya i reconeixia que el contracte únic segueix damunt de la taula. En el pacte amb els socialistes de la passada legislatura, C's acceptava tres tipus de contractes; al seu darrer programa electoral, Ciutadans porta el contracte únic laboral com la primera de les seves promeses econòmiques, ja que el considera un instrument que "protegeix" els treballadors i acabaria amb la precarietat. Els populars, no obstant això, creuen que ha d'haver-hi més d'un tipus de contracte -actualment n'existeixen quatre-, tot i que no especifiquen quants al seu programa electoral, si bé prometen fomentar la creació d'ocupació indefinida i combatre l'"excessiva dualitat" del mercat laboral.

Segons fonts de tots dos partits, és en la contractació on han trobat els negociadors la principal diferència, encara que esperen salvar-la. També busquen un enteniment en un altre dels assumptes delicats: les quotes dels autònoms. Ciutadans vol que siguin progressives i el PP no, però està disposat a estudiar-ho. Martínez-Maillo admet que hi ha "serioses discrepàncies", però que s'estan "aparcant per al final del procés".