El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, va agrair "l'esforç" que ha fet Ciutadans i Coalició Canària per buscar un acord d'investidura que espera que "puguem tancar aviat". "Espero que amb les dues forces polítiques puguem tancar aviat un acord", va afirmar ahir Rajoy en l'inici del curs polític des de Galícia, quan faltaven poques hores per expirar el termini que havia fixat C's perquè els populars acceptessin les seves condicions per per tancar un pacte d'investidura.

Rajoy va admetre, però, que l'acord "no és suficient" i que cal que el PSOE es mogui. "Si el PSOE vota "no" estarem en una situació similar a la del desembre", va assegurar Rajoy, que va afegir que "això ja comença a ser preocupant per als interessos del país".

El líder dels populars va apel·lar a la "responsabilitat" dels socialistes perquè canviïn el sentit del seu vot i ho va fer esgrimint algunes xifres econòmiques. En aquest sentit, es va referir als "avisos" de l'exterior en el sentit que Espanya "no pot perllongar la situació" d'interinitat. El president del govern en funcions va anar més enllà i va avisar que "la irresponsabilitat d'alguns" pot fer tornar el país a "la situació de crisi que vam patir". Per això va assegurar que "seria una irresponsabilitat enorme que bloquegin una altra vegada la formació del govern".

Rajoy es va mostrar pessimista perquè el seu partit no té "gaire clar" que si s'iniciï un nou període, ja que cal que succeeixin "esdeveniments polítics rellevants". De fet, Rajoy va remarcar ahir les baixes possibilitats de constituir un executiu: "la formació de govern avui és més un desig que no pas un fet".

C's no afluixa

Per la seva banda, la presidenta de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va assegurar que, tot i que el límit per arribar a un pacte d'investidura amb el PP s'acabava ahir a la nit, l'acord no estava tancat.

Ho va dir ahir al matí en una entrevista a Catalunya Ràdio, en la qual va reconèixer que les negociacions són "molt complicades" perquè "no només es tracta d'aconseguir un pacte anticorrupció, sinó que perquè C's canviï de l'abstenció al sí a Rajoy, el PP s'ha de comprometre a fer reformes en termes econòmics, socials i de l'administració pública, ha explicat. "Hem de fer entendre al PP que ja no tenen majoria absoluta i que han d'assumir moltes reformes", va afegir, com ara mesures enfocades a millorar la vida dels autònoms i de les PIMES així com la sanitat i l'educació. La presidenta de C's a Catalunya va recordar però, que el seu partit no està debatent un acord de govern, sinó un acord d'investidura.

Negociant al límit

Els equips negociadors dels partits van anunciar que havien acordat l'elecció directa dels alcades, però ahir a la nit estaven reunits per seguir negociant un acord que, per bé que insuficient, es podia anunciar en qualsevol moment de la nit, després de tancar l'edició.