La Xina i els Estats Units han fet un pas endavant en la lluita contra el canvi climàtic i van ratificar ahir l'acord aconseguit a París al final de l'any passat. L'anunci de les dues parts es va produir en el marc de la reunió bilateral entre Barack Obama i Xi Jinping a l'inici de la cimera de líders del G20. Els presidents també van estar discutint com gestionar les seves diferències en altres temes com els assumptes marítims, els drets humans o el ciberespionatge.

"Algun dia potser veurem avui com el moment en què vam decidir salvar el planeta", va dir el president dels Estats Units, Barack Obama, en presència de l'homòleg xinès, Xi Jinping, i del secretari general de l'ONU, Ban Ki -moon, confirmant que els EUA se sumava a ratificar l'acord. Hores abans ho havia fet l'Assemblea Nacional Popular (ANP), el Parlament xinès, al terme de la seva sessió bimensual.

Els dos líders van donar un cop d'efecte en la vigília d'arrencar la cimera del G20 a Hangzhou. Amb el compromís de la Xina i els EUA es fa més probable que el pacte aviat sigui vinculant, ja que tots dos sumen prop del 40 % de les emissions globals i, perquè l'acord entri en vigor es necessita que almenys 55 països que sumin el 55 % de les emissions contaminants globals completin el procés de ratificació.

Segons la Casa Blanca, més de 55 països han expressat públicament la voluntat de ratificar-lo -i, a més, estan a punt de fer-ho també el Brasil, l'Argentina, Corea del Sud i el Japó. Present en l'anunci amb Obama i Jinping, el secretari general de l'ONU es va mostrar "optimista" per la possibilitat que això passi i va considerar aquest esdeveniment com un dels més "inspiradors" del seu mandat.

Obama va assegurar que "quan hi ha voluntat i ambició, i quan hi ha països com la Xina i els Estats Units preparats per mostrar lideratge i predicar amb l'exemple, és possible crear un món més pròsper". La lluita contra el canvi climàtic és un dels llegats que Obama vol deixar quan abandoni la Casa Blanca el gener de l'any que ve, així com consolidar-lo com a pedra angular de les relacions entre les dues nacions més riques i contaminants del planeta.

Un punt clau dels dos països

La seva batalla conjunta comença el novembre del 2014, quan tots dos van anunciar a Pequín un acord històric que suposava retallades en les emissions de gasos d'efecte hivernacle, el primer compromís d'aquest tipus de la Xina. Els dos líders s'han compromès a treballar junts per tirar endavant aquest any una esmena al protocol per protegir la capa d'ozó aprovat a Mont-real el 1987, per tal d'incloure més mesures contra els hidrofluorocarburs (HFC), un gas d'efecte hivernacle que es fa servir en frigorífics i aires condicionats.

A més, Obama i Jinping esperen que l'Organització de l'Aviació Civil Internacional (OACI) aprovi l'estàndard de reducció d'emissions per als avions comercials acordat el febrer passat, amb l'objectiu que els EUA i la Xina estiguin entre els primers països a adoptar-lo. Un consens de les dues potències que Ma Jun, un dels activistes mediambientals més prominents de la Xina, considera "extremadament important".