Les persones diagnosticades de febre vírica de Zika a Catalunya des del passat 1 de gener ja són 122, 41 d'elles durant l'últim mes, mentre que de les 27 dones gestants infectades deu ja han donat a llum, nou d'elles nadons sans, i en un sol cas amb microcefàlia.

Segons va informar ahir l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC), tots els casos diagnosticats a Catalunya tenen l'antecedent d'haver estat a l'Amèrica del Sud i Central en zones on la transmissió del virus és activa i d'haver estat picats per mosquits durant la seva estada.

Els afectats són 40 homes i 82 dones, de les quals 27 són gestants, deu de les quals ja han donat a llum, nou d'elles "amb exploració del nounat normal en les primeres hores, i un nadó amb microcefàlia". Segons l'ASPC, els metges faran un seguiment a tots els nounats segons el protocol establert per a aquests casos.

El virus Zika provoca un quadre lleu amb febre moderada, exantema que s'estén des de la cara a la resta del cos, artritis o artralgia passatgera (principalment articulacions petites de mans i peus), conjuntivitis i símptomes inespecífics com miàlgia, cansament i mal de cap, i es transmet principalment per la picada de mosquits del gènere Aedes.

Els casos solen resoldre's sense complicacions greus, les infeccions asimptomàtiques són freqüents i s'estima que només 1 de cada 4 infectats desenvolupa un quadre clínic.

Fins al 2007 només s'havien descrit diversos casos esporàdics en alguns països d'Àfrica i Àsia, però en l'última dècada s'ha expandit a nous territoris i ha donat lloc a brots epidèmics a diverses illes del Pacífic.

Durant el 2015 es va detectar transmissió autòctona del virus a diversos països de l'Amèrica Llatina que s'associa a un increment en el nombre d'alteracions neurològiques a nounats.

L'ASPC va informar del risc de contagi de la infecció per virus Zika a persones que viatgin a zones epidèmiques del virus, a països del Carib i d'Amèrica del Sud i Central, així com algunes zones de Polinèsia i de l'Àfrica equatorial.