"Estem a punt, estem preparats". Així ho afirmava, ahir a la tarda, Jordi Cuixart, president d'Òmnium a l'ajuntament de Berga, on va ser rebut per l'alcaldessa, Montse Venturós, i diferents regidors del consistori, on van reunir-se amb representants de l'Assemblea Nacional Catalana (el president Jordi Sánchez va excusar l'assistència) i d'Òmnium Cultural hores abans de la concentració d'avui. És previst que la capital aplegui més de 70.000 persones, una xifra inèdita que suposa multiplicar gairebé per cinc els 16.200 habitants censats a la ciutat.

El president d'Òmnium va dir que la trobada d'ahir era una mostra d'agraïment "per la complicitat" de Berga i de la resta de localitats que aplegaran les concentracions d'avui: Lleida, Salt, Tarragona i Barcelona. "Ens sembla que és una gran demostració de país, quan Catalunya es mobilitza, totes les institucions i consistoris mostren aquesta complicitat" independentment dels colors polítics que governen els ajuntaments. En el cas de Berga, dels 17 regidors, 15 són de partits independentistes. Jordi Cuixart va dir que Berga i la resta de seus "donaran acollida a concentracions que són històriques". El dirigent d'Òmnium va lloar "aquesta capacitat de coordinació i de treball, que s'agraeix molt". I va afegir que el treball en comú "és una mostra més de la transversalitat de la Diada, de l'esperit democràtic d'aquesta convocatòria". Una cita que "emplaça tots els demòcrates a sortir aquest Onze de Setembre a defensar les institucions i el bé més preuat que tenim, que és la democràcia, que avui a Catalunya i a l'estat espanyol està en joc, com estem veient constantment amb les coaccions, les amenaces d'uns tribunals que no ens representen.

Venturós, de nou als jutjats

Ahir es va saber que l'alcaldessa de la ciutat, Montse Venturós, ha estat citada de nou a declarar davant del jutge, en qualitat d'investigada, per un presumpte delicte electoral per no haver fer cas dels requeriments de la Junta Electoral Central de retirar l'estelada del balcó de l'ajuntament de Berga en les eleccions autonòmiques del 27 de setembre i les generals del 20 de desembre passat. La batllessa ja va ser citada aquest abril i no va entrar a l'edifici judicial. En aquell moment ja va assegurar que tampoc ho faria quan rebés la nova citació. Ahir, ella mateixa va dir a Jordi Cuixart que ha estat citada per a aquest octubre sense concretar la data.

En aquest sentit, Cuixart va dir que la concentració d'avui serà també una mostra de suport a la dirigent i als diferents càrrecs institucionals i càrrecs electes que, com la mateixa alcaldessa de Berga, "es troben en via judicial per aquesta coacció i amenaça constant amb què l'estat espanyol ha intentat resoldre un contenciós d'arrel política". El representant d'Òmnium va dir que "és clar i evident que els carrers de Berga seran un clam en defensa d'aquestes institucions i, sobretot, d'aquesta legalitat i sobirania catalana".

Per la seva banda, Manel Escobet, secretari nacional per la Setena regió de l'ANC, va dir que en l'última hora de la jornada ja només queda polir detalls per arrodonir la feina. "Tot és molt fàcil perquè la gent s'hi ha bolcat, hem organitzat la Diada amb comissions, tots els voluntaris i col·laboradors han treballat de manera incansable i bé". Manel Escobet va afegir que estan a punt, preparats "per al gran dia, un dia històric, i pensem que demà" -avui per al lector-"tot això funcionarà súper bé. Estarem a l'alçada i ens farem visibles a tot el món. Aquest serà un Onze de Setembre que s'escriurà en lletres d'or a la història de Berga".