El president dels Estats Units, Barack Obama, va assegurar ahir en l'acte commemoratiu en record a les víctimes dels atemptats de l'11 de setembre del 2001 que el país "mai no oblidarà" la tragèdia ni els que hi van perdre "les seves vides precioses".

En un acte commemoratiu al Pentàgon, un dels tres escenaris on es van produir els atacs terroristes l'11-S, el president nord-americà va posar èmfasi que "la millor manera" de retre homenatge a les víctimes és reafirmar el caràcter com a nació. En aquest sentit, va assegurar que "l'homenatge més perdurable per a aquells que vam perdre són els Estats Units que seguim sent", va assegurar el mandatari, en un acte que es va celebrar coincidint amb l'hora en què un dels avions que van participar en els atemptats es va estrellar contra les instalacions del Pentàgon. Obama va fer una crida a defensar no només el país, sinó també els ideals. El president nord-americà, en el darrer aniversari de la tragèdia com a mandatari, va assegurar que els supervivents dels atemptats de l'11-S, en què van perdre la vida 3.000 persones, són "una inspiració" tant per a ell com per als Estats Units. "En el seu dolor i en la seva gràcia -va assegurar- ens han recordat que, junts, no hi ha res que els nord-americans no puguem superar".

Les noves amenaces

Barack Obama va aprofitar la commemoració del 15è aniversari dels atemptats de l'11-S per abordar les amenaces terroristes a què s'ha enfrontat i s'enfronta el país en l'actualitat, i va assegurar que "grups com Al-Qaida i Estat Islàmic (EI) saben que mai no seran capaços de derrotar una nació tan gran i tan forta com els Estats Units". El president nord-americà va afegir que "per això, en canvi, han intentat atemorir, amb l'esperança de poder avivar la por perquè ens enfrontem els uns amb els altres i poder canviar el que som o com vivim".

Un minut de silenci

Acompanyat pel secretari de Defensa, Ash Carter, i el cap de l'Estat Major Conjunt, Joseph Dunford, el president nord-americà es va dirigir a les instalacions del Pentàgon, després de presenciar un minut de silenci en record de les víctimes al Despatx Oval, segons fonts de la Casa Blanca.

El vol 77 d'American Airlines va ser el tercer en impactar en aquell fatídic 11 de setembre, en aquesta ocasió contra el Pentàgon, després que cinc terroristes sagrestessin l'aeronau que va sortir de l'aeroport internacional de Dulles, a Washington, amb destinació a Los Angeles. Quan feia trenta-cinc minuts que volava, els gihadistes es van apoderar del control de l'avió i el van fer estavellar contra una de les façanes del Pentàgon, seu de la Defensa del país, que va causar la mort a 125 persones dins l'edifici i als 64 passatgers.