El director del servei de neurologia de l'Hospital de Sant Pau, Rafael Blesa, i les associacions de familiars d'afectats han rebaixat les últimes expectatives suscitades sobre el tractament de l'Alzheimer i han recordat que els últims 15 anys tots els assajos clínics han fracassat. Blesa, l'Associació de Familiars d'Alzheimer de Barcelona (AFAB) i la Federació de Familiars de Malalts d'Alzheimer de Catalunya (FAFAC) han organitzat una trobada per valorar els últims avenços científics en el tractament d'aquesta malaltia, de la qual el 21 de setembre se celebra el dia mundial.

"El 100% dels prop de 500 assajos clínics realitzats els últims 15 anys han fallat, aquesta és la realitat", va assegurar el doctor Blesa. "Del 2002 al 2012 es va fer una recollida de dades dels 432 assajos clínics que s'havien realitzat a nivell mundial sobre l'Alzheimer i el 99,6% havien fallat, i el 0,4% restant no havien finalitzat", va manifestar el neuròleg.

Blesa va puntualitzar que "les notícies que surten a l'estiu són, lamentablement, fum", en al·lusió a un nou fàrmac anunciat l'agost que suposadament frena la progressió de la malaltia neurodegenerativa en els seus primers estadis. "La bona notícia és que Estats Units, durant el 2016 i el 2017, destina un pressupost de 1.200 milions de dòlars per estudiar i investigar l'Alzheimer", va reconèixer Blesa, que va insistir que la inversió és "l'única manera perquè en el futur aquesta malaltia es pugui curar". El metge va expressar que els medicaments que des de fa anys es recepten només "són activadors cerebrals que no alteren l'avanç de la malaltia", i es va mostrar "escèptic" que en un futur pròxim sorgeixin fàrmacs diferents dels que ja existeixen.