La presidenta andalusa, Susana Díaz, es va mostrar ahir oberta a competir per la secretaria general del PSOE amb Pedro Sánchez, que va advertir que no dimitirà en cas que el Comitè Federal rebutgi dissabte la seva proposta de celebrar un congrés a principi de desembre després d'unes primàries l'octubre.

El repte llançat per Sánchez va fer créixer encara més la divisió del partit, com s'ha posat de manifest en la reunió del grup parlamentari socialista amb 11 de les quinze intervencions contràries al líder del PSOE, en línia amb Susana Díaz i amb la pràctica totalitat dels barons socialistes.

En un acte a Cadis, Díaz va mostrar la seva oposició al fet que el 39 Congrés Federal tingui lloc immediatament i va assegurar que acceptarà donar el pas d'aspirar al control si li demanen. "Sempre que hi hagi un procés i un congrés del partit, on creguin els meus companys que jo sigui útil, al cap o a la cua, allà seré i sempre buscant el mateix, un PSOE unit, cohesionat i guanyador, que guanyi eleccions", va assegurar.

La presidenta andalusa va advertir a Sánchez que "ara toca Espanya" i que no s'entendria un debat intern en un congrés a corre-cuita quan el país està vivint la major inestabilitat que es coneix en democràcia". Sense voler donar pàbul a "maniobres de distracció", Díaz va alertar que el PSOE està en una situació "dolenta i difícil" i que "quan totes les alternatives que hi ha són dolentes, cap no és bona, alguna responsabilitat ha de tenir la direcció". També va censurar que s'acusi els presidents autonòmics crítics de ser "subalterns del PP", després que Sánchez sostingués que l'abstenció a Mariano Rajoy seria sotmetre's a la dreta.

"Em sembla que cap socialista ho és, ni ningú vol ser-ho i molt menys el PSOE d'Andalusia, que està a més en primera línia de la batalla amb el PP", va replicar.

Sánchez es va reafirmar que "és hora de posar damunt de la taula les cartes" i dir als militants si es vol optar per un govern alternatiu, com ell sosté, o abstenir-se davant Rajoy, el que seria "un error, no tàctic, sinó de fons".

Tot i la reacció dels crítics, el secretari general va deixar clar que "no es planteja dimitir" encara que el Comitè Federal rebutgi la seva proposta.

"Per descomptat que no", va subratllar Sánchez, en declaracions a la cadena SER, per posar en relleu que està disposat a donar la batalla fins al final. El líder socialista ha retret als seus detractors que "per què es diu reflexió al que volen dir abstenció" com a via per desbloquejar l'escenari polític.

"Com a líder del PSOE, el que no es pot fer és que se m'intenti imposar una decisió que no comparteixo per administrar-la", va remarcar.

Sánchez va reconèixer que "és una constatació i és evident" que s'ha allunyat de pesos pesants del partit com Felipe González, Alfredo Pérez Rubalcaba i José Luis Rodríguez Zapatero, però va afegir: "si hi ha un congrés, es veurà si tinc el suport o no dels afiliats".

A més de Díaz, diversos presidents autonòmics discrepants van fer pinya contra el pla de Sánchez.

Per a l'asturià Javier Fernández, obrir un procés congressual ara està "fora de lloc", mentre que l'aragonès Javier Lambán va confirmar, a través de la seva secretària d'Organització, Pilar Alegria, que votarà en contra en el Comitè Federal.

El president valencià, Ximo Puig, també farà el mateix amb l'argument que la "prioritat" del PSOE ha de ser "clarament" la governabilitat a Espanya i, més tard, abordar el procés intern del partit sense "curts terminis, ni maniqueismes".

L'enfrontament intern es va estendre a la reunió del grup socialista al Congrés, on els diputats crítics van alçar la seva veu, a porta tancada, contra la proposta de Ferraz.

De les 15 intervencions, onze van ser per mostrar la seva disconformitat amb la celebració del congrés, entre elles les de cinc diputats andalusos. S'hi van unir els diputats bascos Eduardo Madina i Odon Elonza, que no va amagar el seu malestar per la situació a què ha arribat el seu partit. "Em fa vergonya el que estem fent davant la ciutadania", va confessar Elorza en declaracions als mitjans.

Una altra veu crítica va ser la de l'expresident castellanomanxec José María Barreda, que va venir a dir que el PSOE hauria d'abstenir-se davant Rajoy i que Sánchez hauria de dimitir si perd la votació al Comitè Federal.

Diversos càrrecs de l'Executiva del PSOE afins a Sánchez han convingut que el secretari general hauria de deixar el seu càrrec si no prospera el seu pla i crear una gestora que prendria les regnes del partit.

"Jo, si cal, me n'aniria", va confessar una de les persones de confiança del secretari general dels socialistes.